Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ поискаха от Турция достъп до руската система за противовъздушна отбрана С-400


Снимка: Юрий Шипилов/МО на Русия

САЩ се обърнаха към Турция с надеждата, че страната ще предостави на Вашингтон достъп до руските системи за противовъздушна отбрана С-400 или ще ги предаде на Украйна, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в неделя. Анкара отхвърли искането с мотива, че това ще подкопае нейния суверенитет и независимост, добави той.

В интервю за вестник Habertürk Чавушоглу разказа как САЩ са „направили предложения, които пряко засягат нашия суверенитет, като например да им дадем контрол над С-400 и да го дадат някъде другаде“.

Министърът поясни, че Вашингтон е предложил да се предоставят системите за противовъздушна отбрана на Украйна, но Анкара е казала „не“.

Турция получи първата партида С-400 от Русия през 2019 година.

Коментирайки перспективите за връщане на Анкара към програмата за изтребители F-35 на Вашингтон, Чавушоглу заяви, че страната му вече не се интересува, защото сега работи върху собствен военен самолет.

Миналия март няколко западни медии съобщиха, че САЩ са предложили на Турция „връщане към програмата F-35“ в замяна на „отказ от системата С-400 и изпращането й в Киев“.

„Те са наша собственост, обслужваща нашата отбрана, така че всичко свърши“, коментрира тогава турският президент.

Вагнер, Ахмат и МО на РФ се обединяват, за да завършат унищожаването на всички наемни части от НАТО в зоната на

Междувременно говорителят на Ердоган Фахреттин Алтун посочи, че „това, което Западът трябва да направи, е да достави изтребителите F-35 и батареите „Пейтриът“ на Турция без предварителни условия“.

Предизборен митинг на Ердоган!

Още през 2020 г. Вашингтон наложи санкции на турската отбранителна промишленост и изхвърли страната от програмата си за изтребители F-35 заради решението на Анкара да закупи руската военна техника.

Anri Erinin: Erdogan must go!
Цялата mainstream европейска преса се е включила в кампанията за решителна ненамеса в турските избори. Действията на турския президент, който от 24 години чака евробюрократите да приемат Турция в Европейския съюз хич не се нравят на Брюксел и Вашингтон. Близките отношения с Русия и самостоятелната позиция по много европейски и световни въпроси правят Ердоган все по-ненавиждан и неудобен за европейските политици.

May be an image of 11 people, newsstand and text

САЩ отказаха да доставят вече поръчаните самолети на Турция, твърдейки, че закупуването на руската система от Анкара „ще застраши сигурността на американските военни технологии“.

Отново се разтресе турският окръг Хатай

Земетресение с магнитуд 4,7 бе регистрирано днес в окръг Хатай, Южна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Хатай е един от най-тежко засегнатите при унищожителните земетресения на 6 февруари окръзи. Районът буквално бе сринат със земята, пише БТА.

По данни на АФАД днешният трус е регистриран в 11:36 ч. Епицентърът на земетресението е бил в град Къръкхан, а дълбочината му е била 7,88 километра.

Засега няма информация за нанесени щети или за пострадали хора.

По официални данни броят на жертвите от опустошителните трусове в страната на 6 февруари е над 50 хиляди, а ранените са около 115 хиляди.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ поискаха от Турция достъп до руската система за противовъздушна отбрана С-400

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!