Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Реакцията на американската администрация на атаката с дронове срещу Кремъл е косвен признак, че Белият дом

Boyan Chukov

Реакцията на американската администрация на атаката с дронове срещу Кремъл е косвен признак, че Белият дом окончателно се е отказал от своя „партньор“ Володимир Зеленски. Кои са поименно конкретните извършители и подбудители на терористичния акт е отделен въпрос. Впечатляващата бързина, с която Антъни Блинкен отрече, че САЩ имат нещо общо с нападението е показателна. „В ДНК-то на неоконсерваторите е заложено да се дистанцират в подобни ситуации“, твърди световно известният индийски геополитик и дипломат Бадракумар, който по езоповски направи очевиден оценъчен намек. Антъни Блинкен подчертано релефно дистанцира Белия дом от случая. Подобна бе ситуацията след взривяването на „Северните потоци“... класическата формула на Луи дьо Фюнес- „Ни чул, ни видял“. Преди това най-главният от всички американски генерали Марк Мили в интервю за Foreign Affairs отхвърли всякаква отговорност на САЩ за предстоящата украинска „контраофанзива“. Той даде да се разбере, че това, което предстои на бойното поле е единствено инициатива на Киев. Което естествено е малко вероятно и не е за вярване, предвид развитието на събитията в Украйна от 2014 г. до днес.

На 4 май в своя блог Н. Пр. Бадракумар, бивш индийски посланик в Москва, Анкара и Ташкент написа: „Днес е налице огромна дилема, тъй като целият западен наратив за поражението на Русия е разкрит като пакет от лъжи, а заедно с него се изпари и митът за военната мощ на Киев, която да му позволи да се изправи срещу далеч превъзхождащата го по военна мощ една суперсила (Русия). Украинската армия системно се смила на пух и прах. В действителност Украйна се превърна в отворена рана, която бързо се превръща в гангрена и остава малко време за изгаряне (дезинфекциране) на раната“. Според индийският геополитик и дипломат американската администрация „ръководена от Виктория Нюланд също няма настроение да спира инициативниците в Киев“. Що се касае до Европа, то тя е безгласна буква по отношение на Украйна. Наблюдаваме поредната трансформация на Зеленски, който първоначално от комедиен актьор със съдействието на олигарха Коломойски се превърна в президент обещаващ мир на украинците. След това се трансформира във войнствен диктатор безмилостно утилизиращ украинските войници на бойното поле. След атаката на дроновете срещу Кремъл Володемир Зеленски вече напълно се вживя в ролята на Антъни Хопкинс във филма „Мълчането на агнетата“...имам предвид заприлича на Ханибал Лектър.

Трябва да правим разлика между реактивната реакция на руското обществено мнение и тази на ръководството в Кремъл. Путин в типично негов стил остана спокоен и не позволи емоциите да го завладеят. Най-точно формулира позицията на Москва руският посланик в САЩ Анатолий Антонов: „Как биха реагирали американците, ако дрон удари Белия дом, Капитолия или Пентагона? Отговорът е очевиден както за всеки политик, така и за обикновения гражданин: наказанието ще бъде сурово и неизбежно. Русия ще отговори на тази нагла и самонадеяна терористична атака. Ще отговорим, когато сметнем за необходимо. Ние ще отговорим в съответствие с оценките за заплахата, която Киев представлява за ръководството на страната ни“.

Дмитрий Медведев, зам.-председател на Съвета за сигурност на РФ както винаги се опита да се вживее в ролята на Жириновски и направи „подскок на място“: „След днешната терористична атака не остават други опции освен физическо елиминиране на Зеленски и неговата клика“. По този начин съзнателно или безсъзнателно бившият руски президент влезе в играта на американците. Която е да накарат Москва да елиминира вече непотребния и токсичен за тях бивш комедиен актьор. Дмитрий Песков, говорител на руския президент бе пределно ясен: „САЩ стоят зад украинската атака срещу Кремъл“.

Станахме свидетели на професионално режисиран спектакъл с глобална проекция. Дроновете по никакъв начин не са застрашили живота на Путин. Но политическите и морални щети нанесени от въпросния „спектакъл“ на РФ са огромни. За Путин личните имиджови щети във вътрешнополитически аспект са колосални. Във външнополитически план ситуацията не е по-розова. Има нещо унизително и позорно в разигралата се драма. Поредицата от размишления категорично отхвърля версията, че руските специални служби са анимирали медийния спектакъл с дроновете над Кремъл. Да се твърди, че драмата с дроновете е акция на последователите на Навални е повече от малоумно.

Според руския полковник В. Алкснис, авиационен инженер по радиоелектроника и бивш депутат в Думата „дроновете са били на най-високо технологично ниво, което в момента не притежава Украйна и няма да притежава дълго време“. Доказателство за това твърдене е, че дронът е поразил купола на Сенатския дворец на един метър от флагщока, който е бил заложената прицелна точка в бордовия компютър на дрона. Според полковник В. Алкснис безпилотният летателен апарат не е имал външно управление и е бил напълно автономен. Той е излетял от украинска територия и е осъществил полет по зададен в бордовия компютър маршут с помощта на инерционна навигационна система, чиито данни се коригират от корелационно-екстремална навигационна система. По-просто казано, в паметта на бордовия компютър се залага цифрова карта на маршута на полета, предварително заснета с помощта на спътници и самолети. Дронът с помощта на бордови радиолокатор или електронно-оптична система постоянно сверява своето местоположение с вградената цифрова карта. Той не се нуждае от външни сигнали за управление и никакви външни радиосмущения не могат да го отклонят от набелязаната цел. За финалния етап бордовият компютър може да използва обикновенна снимка на флаштока на купола на Сенатския дворец. Определен интерес представлява фюзелажът на дрона, от какви материали е изготвен. Защо е притежавал крайно ниска радиолокационна незабележимост? Защо даже множеството ПВО установки „Панцир“ разположени по покривите на московските сгради не са забелязали дрона? Едно е пределно ясно. Летателните безпилотни апарати атакували Кремъл са били на свръхвисоко технологично ниво, което е недостижимо за украинския ВПК.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!