Скандал! Борислав Сарафов: Бях подведен от думите на Иван Гешев, че е пътувал със семейството си

Директорът на Националната средствена служба Борислав Сарафов призна, че е излъгал пред цяла България, че главният прокурор Иван Гешев е пътувал със семейството си в деня на взрива срещу служебния му автомобил. Вината за "заблуждението си" Сарафов хвърли върху самия Гешев с мотива, че бил подведен от думите му, че е "притеснен за децата си". Сарафов намери сили да признае това едва на петия ден от инцидента и то след като вътрешният министър Иван Демерджиев обяви от парламентарната трибуна, че Гешев е пътувал сам в колата си и така уличи Сарафов в лъжа. 

May be an image of text
Facebook

Прави впечатление, че в позицията си от днес Сарафов вече не говори за атентат срещу Гешев - теза, която я набиваше упорито от първи миг на инцидента, а за "казус с взрива до колата на главния прокурор", принизявайки го до "местопроизшествие". 

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата.

Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си." 

Това посочва в позиция, изпратена до БТА на директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

Сарафов заявява, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него. Като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него. "Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието.

По-рано вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че семейството на Иван Гешев не е пътувало с него, когато се е случил инцидентът.

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, посочва в своята позиция Борислав Сарафов. Той допълва, че България е правова държава и "не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега".

По-рано в петък “Продължаваме Промяната - Демократична България” поиска оставката на ръководителя на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов заради лъжата и отнемане на разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от НСлС.

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона, завършва позицията си Сарафов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скандал! Борислав Сарафов: Бях подведен от думите на Иван Гешев, че е пътувал със семейството си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!