Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Осем убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия (видео)

В ход е операция "Вихър", която издирва стрелеца, сред жертвите е полицай, има и пострадали деца

8 души бяха убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия край град Младеновац, на около 42 км южно от Белград, предаде Танюг. Сред загиналите е 21-годишен полицай и сестра му. Седем от пострадалите са в критично състояние.

Стрелбата е станала в село Дубона, община Младеновац, около 23 часа тази нощ. Сред ранените има и деца. Операцията "Вихър" е в ход, над 600 полицаи участват в издирването на масовия убиец. Извършителят У.Б. (21).

Всички налични патрули са изпратени в посока Младеновац и Мали Пожаревац. Всички подходи в района са блокирани. Патрули са навсякъде, спират коли, ако забележат нещо съмнително, претърсват. Хеликоптери прелитат над Младеновац. Към района са изпратени и линейки.

Според местни медии заподозреният се е скарал с група хора в училищен двор в Дъбън, взел е автомат от дома си и открил стрелба по тях. След това отпътувал с колата си за съседните села Мали Орашие и Шепшин, като по пътя е стрелял по хора на произволен принцип.

Предполага се, че младежът е син на военен. Убиецът познава района много добре, ще бъде трудно да го открият. По информация на местни медии в колата, от която се е стреляло, е имало още двама души.

Министърът на вътрешните работи Братислав Гашич е на място. Той нарече стрелбата "терористичен акт" без да предостави повече подробности.

Ройтерс съобщава, че край село Дубона, разположено недалече от град Младеновац, тежко въоръжени полицаи са направили контролен пункт и претърсват преминаващите автомобили.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.

Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.

Снощи ученици и други хора, облечени в черно, изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди хора запалиха свещи и оставиха играчки и цветя, за да почетат паметта на жертвите.

Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.

Десетки гимназиални учители се събраха снощи пред сградата на министерството на образованието в центъра на Белград, за да поискат подобрения в сигурността на училищата и в образователната система, допълва Ройтерс. За днес синдикатите в сферата на образованието в Сърбия са обявили стачка.

Заради стрелбата в училището Сърбия е в тридневен траур от днес.

Междувременно сръбското правителство предложи мораториум от 2 години върху издаването на разрешителни за притежание и носене на огнестрелно оръжие. До 3 месеца трябва да приключи проверката на всички издадени разрешителни за оръжие.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Осем убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия (видео) | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!