Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заедно с ФБР цензурираме във Фейсбук всичко против Украйна: шефът на киберотдела на Киев

Алекс Кобзанец от ФБР и Илия Витюк, началник на отдела за кибер и информационна сигурност на Украйна, на конференция в Сан Франциско. Снимка: Twitter/FBI

Украинското разузнаване си партнира с ФБР и други американски правителствени агенции, за да премахне „руското“ съдържание в социалните мрежи, заяви началникът на отдела по киберзащита към Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Иля Витюк пред независимия журналист Лий Фанг на конференция в Сан Франциско.

„След като имаме следа или доказателства за кампании за дезинформация чрез Facebook или други ресурси, които са от САЩ, предаваме тази информация на ФБР, като пишем директно на Facebook“, каза Иля Витюк.

Украинският представител говори на конференция за киберсигурност заедно с помощник-директора на киберотдела на ФБР Брайън Ворндран, специален агент Алекс Кобзанетс от полевия офис в Сан Франциско и Лора Галанте от кабинета на директора на националното разузнаване.

Журналистът Лий Фанг отбелязва, че украинският служител е благодарил на многото „съюзници от частния сектор“ в САЩ, включително Google, Amazon, Starlink и CrowdStrike.

„Не знам колко пъти сме се обаждали на изпълнителните директори тук в Сан Франциско, за да шофираме до офиса им в неделя следобед и наистина да се ангажираме с нашите украински партньори“, каза Кобзанец по време на панела.

Според Витюк СБУ казва на ФБР, че определен човек или акаунт е „вероятно влиянието на Русия“, за да бъде цензуриран. Той описа ФБР като „топ партньор“ на агенцията си, а американската киберподкрепа като „психологическа промяна на играта“ за Украйна.

„Всичко, което е против нашата страна, го смятайте за фалшиво, дори и да не е“, каза Витюк пред американския журналист Лий Фанг попитан как СБУ определя какво е „дезинформация“. – „Точно сега, за нашата победа, е важно да имаме такова разбиране, а не да бъдем заблуждавани.“

Като пример Витюк цитира съобщения за напрежение между президента Володимир Зеленски и висшия генерал на Украйна Валерий Залужни, заявявайки, че те са напълно изфабрикувани от Русия. Тези твърдения обаче не дойдоха от Русия, а от проукраинския германски таблоид „Билд“. В началото на март гермаската медия (не руски журналисти) съобщи за разногласията между двамата.

Независимият журналист Лий Фанг многократно е документирал сътрудничеството на американското правителство със социалните мрежи за цензуриране на „дезинформацията“, свързана с „естеството на подкрепата на САЩ за Украйна“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Заедно с ФБР цензурираме във Фейсбук всичко против Украйна: шефът на киберотдела на Киев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!