Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експерт по антитероризъм за взрива срещу Гешев: Съмнявам се, че тротилът е бил 3 кг


Експертът по антитероризъм Гален Ганчев изказа различно мнение за взрива. Снимки: Труд/Нова ТВ

„Съмнявам се, че толкова е тротиловият еквивалент – от това, което виждам.

May be an image of 1 person, beard and text
Facebook

Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване – когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”. Това заяви бившият служител от сектор „Антитероризъм“ Гален Ганчев и коментира, че разследващите са избързали с първоначалните информации за бомбата.

„Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка“, каза той и коментира, че такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати.

Той каза, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие – могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато самото взривяване изисква сериозна подготовка. Поставяне на взрива на точно място. Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, коментира Ганчев пред Нова тв.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев.

„Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Експерт по антитероризъм за взрива срещу Гешев: Съмнявам се, че тротилът е бил 3 кг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!