Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кристалина Георгиева: Долaрът губи статута си на основна резервна валута в света


Кристалина Георгиева, снимка: Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че американският долар постепенно губи статута си на основна резервна валута в света.

Кристалина Георгиева отбеляза, че няма жизнеспособна алтернатива сред световните валути, която да замени долара в близко бъдеще.

„Имаше постепенно изместване от долара, той беше 70% от резервите, сега е малко под 60%“,  заяви Георгиева на глобалната конференция на Milken Institute 2023 в Бевърли Хилс, Калифорния.

Според шефа на МВФ еврото може да се разглежда като най-големия конкурент на долара, докато британският паунд, японската йена и китайският юан „играят много скромна роля“.

Тя подчерта, че водещ фактор за доверието във валутата на тази или онази страна е силата на нейната икономика и дълбочината на капиталовите й пазари.

„И ако мислите за алтернатива в свят, в който можем да мигрираме масово към цифровите валути на централните банки… и там не виждам алтернатива, не виждам да дойде скоро“, каза Георгиева.

Георгиева изтъкна големите сътресения от последните няколко години – пандемията от Ковид, конфликта между Русия и Украйна и скока на лихвените проценти след години на „разхлабена“ парична политика – наричайки ги „поредица от събития, за които не сме мислили“.

Тя обясни, че бързият преход от ниски към високи лихвени проценти е разкрил уязвимости във финансовия сектор, както и че високата експозиция на американския банков сектор към кризата е изненада за анализаторите на МВФ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кристалина Георгиева: Долaрът губи статута си на основна резервна валута в света

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!