Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалитът на поредната банка в САЩ – „Фърст Репъблик“, е вторият най-голям банков фалит в историята


Източник: Bloomberg

За малко повече от месец фалиралата „Банка на Силициевата долина“ водеше класацията за вторият по големина банков фалит в историята на САЩ. Не и докато „Фърст Репъблик“, калифорнийски кредитор, който обслужваше богати клиенти, не я събори от това място.

„Фърст Репъблик“ беше конфискувана от Федералната корпорация за застраховане на депозити рано в понеделник, след като не успя да отстрани щетите от „потопа“ от тегления на клиенти и намаляващите цени на активите, предаде Bloomberg. Американският регулатор сключи споразумение JPMorgan Chase & Co. да поеме активите на банката, включително 173 милиарда долара заеми и 30 милиарда долара ценни книжа, както и 92 милиарда долара депозити, след като преговорите за спасяване на кредитора продължиха със седмици.

„Фърст Репъблик“ се присъединява към списъка на най-големите банкови фалити в историята

Сривът е вторият по големина след този на „Вашингтон Мютчуъл“.

Активите на „Фърст Репъблик“ от 229 милиарда долара към 13 април я нареждат точно зад „Вашингтон Мютчуъл“ , която се срина през 2008 г. с 307 милиарда долара в активи и общи депозити от 188 милиарда долара. По това време Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ прекрати банковите операции на базираната в Сиатъл фирма и я продаде на JPMorgan за 1,9 милиарда долара.

Сред най-големите фалити през този век три се случиха през последните няколко седмици с колапса на „Банката на Силициевата долина“ и „Сигнатчър Банк“ в началото на март.  „Банката на Силициевата долина“ имаше активи на стойност 167 милиарда долара в момента на фалита си.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фалитът на поредната банка в САЩ – „Фърст Репъблик“, е вторият най-голям банков фалит в историята

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!