Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И така, кога ще се срине щатският долар?

Валентин Катасонов

Фактът, че щатският долар ще загуби статута на световна валута, който получи преди почти осем десетилетия на международната конференция в Бретън Уудс (1944 г.), никой не се съмнява. Разликите в експертните оценки се отнасят само до времето на очакваното събитие.

Някой смята, че слизането на долара от орбитата на световната валута няма да бъде мигновено, то ще се случи постепенно. Например британската лира стерлинг постепенно губи позицията си на световна валута (това се случва в продължение на няколко десетилетия през първата половина на 20 век).

Привържениците на тази гледна точка просто екстраполират тенденциите от последните две-три десетилетия. Така например, според Международния валутен фонд, делът на щатския долар в международните резерви на всички страни по света в края на 2001 г. е бил 66,9%, а до края на 2022 г. е паднал до 58,4%.

Използвайки прост метод на екстраполация, може да се изчисли, че след петнадесет години делът на щатския долар ще падне под границата от 50%. И там, виж, позициите на китайския юан ще се засилят, американският долар ще загуби монополните си позиции. Ще започне ерата на съвместно съществуване на двете водещи валути (подобна на ситуацията между Първата и Втората световни войни, когато съществуват два валутни лидера – британския фунт стерлинг и американския долар.)

Някои експерти обаче твърдят, че екстраполацията не трябва да бъде „проста“, а „сложна“, като се вземе предвид ефектът от такъв „катализатор“ като антируските санкции на Вашингтон. Въпреки че са антируски, те предвиждат вторични санкции срещу тези държави, които избягват участие в антируските санкции. По този начин Вашингтон всъщност стимулира много страни по света да заменят щатския долар с други валути, предимно национални, за да се предпазят от евентуални санкции от Вашингтон.

Предвид действието на този "катализатор", сривът на долара може да настъпи след 5-10 години. Не знам от каква методология е изхождал олигархът Олег Дерипаска , но онзи ден той каза, че до пет години доларът ще престане да бъде световна валута.

Известният британски паричен историк Нийл Фъргюсън , който редовно говори в Bloomberg, повтаря ключовата си теза в различни версии: "Ако парите имат проблеми, те ще бъдат бавни и постепенни ." Тази идея е в заглавието на една от последните му публикации: " Спадът на долара може да настъпи постепенно, но не внезапно. Слуховете за смъртта на американската валута са толкова преувеличени, колкото и често се повтарят ."

Повечето експерти обаче рисуват различна картина на бъдещето на щатския долар. Според техните прогнози американската валута няма да се "търкаля" постепенно, а ще "срине" рязко и съответно неочаквано за мнозина. Ето една от последните публикации с тази гледна точка. Това е статия, озаглавена "Какво казва силното злато за слабия долар " в британския Financial Times.

В британските и американските медии има много подобни статии. Но въпросната публикация принадлежи на Ручира Шарме , ръководител на семейния фонд на Рокфелер Rockefeller Capital Management. А благосъстоянието на клана Рокфелер, както знаете, до голяма степен се основава на щатския долар. Така че съм сигурен, че сривът на долара не е далеч и че ще бъде внезапен и много рязък.

Естествено, никой не може да назове точната дата на събитието (не вземам предвид някои новоизпечени Нострадамуси, които се оказват шарлатани). Тук има много апокалиптични сценарии.

Например сценарий, според който сривът на долара ще устройва Китай. Към днешна дата тя е натрупала златни и валутни резерви на обща стойност 3,4 трилиона долара. Пекин не разкрива валутната структура на резервите, но е известно, че те съдържат US Treasuries. В края на януари миналата година портфейлът от такива ценни книжа на Китайската централна банка беше $1033,8 млрд. А в края на януари тази година той беше $859,4 млрд. Тоест количеството му в трезора намаля със $174,4 млрд., или 16,9%.

Китайската централна банка се освобождава от американската валута предпазливо, тъй като китайската икономика остава силно зависима от САЩ. Но никой не изключва, че в случай на рязко изостряне на отношенията между САЩ и Китай (да речем, по повод на Тайван) Пекин може да предприеме драстични действия. Включително като мащабно изхвърляне на пазара на държавните облигации на САЩ. И това може да стане причина за срива на щатския долар.

Сривът на щатския долар може да бъде предизвикан и от събития в Америка. Като например гражданската война или дори разпадането на Съединените американски щати. За тези сценарии е казано и изписано достатъчно и няма да се спирам на тях.

Аз обаче ще се спра на една версия, която понякога се нарича конспиративна теория. Това е проблемът с така наречения таван на дълга. Държавният дълг на САЩ през януари тази година достигна тавана от 31,4 трилиона долара и нямаше нищо, което да затвори дупката в гигантския бюджетен дефицит. Министерството на финансите има "подкожни", но те ще свършат до юли-август тази година. И без да получи правото на нови заеми, Америка ще бъде изправена пред суверенен фалит. Което от своя страна означава незабавен срив на щатския долар.

От два месеца тази тема се обсъжда активно в американския Конгрес и в правителството на САЩ. Конгресът на САЩ е повишавал границата на националния дълг безброй пъти в миналото, въпреки че републиканците и демократите са се сблъсквали помежду си преди решението за повишаването му. Но в последния момент винаги шоуто бива спирано и решението, необходимо на Министерството на финансите и правителството на САЩ, бива приемано, „таванът“ отново бива вдигнат.

Някои внимателни наблюдатели отбелязват, че тази година може да не е същата като „както винаги“. Част от „народните избранници“ на Капитолийския хълм заеха твърда линия на отказ да увеличат тавана на дълга. Теоретиците на конспирацията смятат, че необходимият брой конгресмени и сенатори под командването на „дълбоката държава“ ще гласуват против. Сякаш „дълбоката държава“ вече е решила, че е време да „издъни“ Америка.

Днес много американски политици и бизнесмени не се колебаят да говорят за суверенния фалит и срива на долара. Така на 20 април милиардерът Илон Мъск , коментирайки публикацията на Белия дом, критикуваща републиканците, които се противопоставят на повишаването на тавана на държавния дълг на САЩ, каза в своя Twitter: „Като се имат предвид федералните разходи, въпросът не е дали ще дойде фалит, а кога ще стане. "

А бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на 14 април, по време на реч на форума на Националната оръжейна асоциация в Индиана, каза: „Нашата валута се унищожава и скоро тя ще престане да бъде световен стандарт. Това ще бъде най-тежкото ни поражение от 200 години. Това беше немислимо само преди няколко години, но се случва точно пред очите ви.“

Има и друг сценарий, който може да се нарече „преход на количеството в качество“. Америка може да отложи суверенния си фалит, но това не може да продължи вечно. Америка има резерв от време, за да поддържа сегашното състояние на долара, но когато този резерв бъде изчерпан, американската валута може рязко да се срине.

Много експерти обръщат внимание на факта, че започва доста бързо нарастване на бюджетните разходи за обслужване на държавния дълг. Размерът на тези разходи зависи не само от размера на публичния дълг, но и от лихвените проценти по държавния дълг на САЩ. А тези лихвени проценти от своя страна зависят от основните лихвени проценти на Федералния резерв на САЩ. Вече повече от година основните лихви на Федералния резерв непрекъснато се повишават.

Между другото, през 21 век разходите за обслужване на държавния дълг се превърнаха във втората по големина позиция след разходите за отбрана в държавния бюджет на САЩ. През 2000-2001г тези разходи възлизат на около 380 милиарда долара годишно.

През 2003 г. те са имали минималната си стойност през този век - $320 млрд. И вече през 2019 г. са достигнали $580 млрд. През 2021 г. има лек спад - до $470 млрд. дълг. И сега, в края на януари тази година, тези разходи на годишна база (т.е. от 1 февруари 2022 г. до 31 януари 2023 г.) се увеличиха до $ 773 млрд.

По-актуални оценки вече се появиха - от края на март 2023 г. . На годишна база разходите за обслужване на публичния дълг преминаха границата от 800 милиарда долара. Марк Кудмор(Марк Къдмор), макроикономически стратег в Bloomberg, написа в средата на април : „ Разходите [за обслужване на държавния дълг на САЩ] продължават да нарастват почти параболично, така че вероятно можем да очакваме заглавията да достигнат границата от 1 трилион долара по-късно тази година. “

За справка отбелязвам, че разходите за отбрана в бюджета на САЩ миналата година бяха $ 750 млрд. Тази година според закона за бюджета за 2023 г. те трябва да възлязат на $ 858 млрд. Така че тази година, за първи път от почти 250 г. години история, разходите за обслужване на държавния дълг на САЩ е много вероятно да се превърнат в най-голямата позиция във федералния бюджет. И това е много сериозен "звънец" за щатския долар.

PS. Фактът, че Америка наистина е заплашена от суверенно неизпълнение, се доказва от такъв показател като цената на застраховката на съкровищниje облигации срещу неизпълнение на държавния дълг на САЩ - CDS ( суап за кредитно неизпълнение - доста популярен инструмент във финансовия свят). Сега той е скочил близо пет пъти спрямо края на миналата година.

За да смекчи по някакъв начин началните притеснения относно евентуален суверенен фалит, Федералният резерв предприе безпрецедентна стъпка: в случай на фалит той обеща масово да изкупува американски облигации и по този начин да се опита изкуствено да задържи пазара на дълга. Въпреки това вероятността от суверенен фалит в Съединените щати се оценява от експертите като най-високата в 250-годишната история на държавата.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И така, кога ще се срине щатският долар? - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!