Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международният съд осъди САЩ да платят на Иран за замразени активи

Международният съд (МС) нареди на САЩ да изплатят компенсации на ирански компании, като постанови, че Вашингтон незаконно е позволил на американски съдилища да замразят техните активи. Решението за осъждане на САЩ е публикувано на сайта на съда.

Върховният съд на ООН, известен още като Международният съд, не уточни точната сума в решението си, но посочи, че ще бъде определена на по-късен етап.

Трибуналът в Хага заяви, че няма юрисдикция над 1,75 милиарда долара замразени активи от централната банка на Иран, държани в сметка в Citibank в Ню Йорк, което е най-голямата сума, поискана обратно от Техеран.

Заместник-председателят на МС Кирил Геворгян обяви, че мнозинството „поддържа възражението срещу юрисдикцията, повдигнато от Съединените американски щати във връзка с претенциите на Ислямска република Иран“ по отношение на банката.

Първоначално делото беше заведено от Техеран срещу Вашингтон през 2016 г. за нарушаване на договор за приятелство от 1955 г.

В изслушването пред съда миналата година САЩ твърдяха, че делото трябва да бъде прекратено, тъй като Иран има „нечисти ръце“ и изземването на активи е резултат от предполагаемото му „спонсориране на тероризма“. САЩ се опитаха да убедят съдиите, че парите трябва да бъдат дадени като компенсация на жертвите на бомбен атентат през 1983 г. в Ливан и други атаки, които според САЩ са свързани с Иран.

Съдът отхвърли изцяло тази защитна теза на САЩ и постанови, че договорът – подписан много преди революцията в Иран от 1979 г. – е валиден.

Свалянето на подкрепяния от САЩ шах и установяването на ново правителство след революцията прекъсна американско-иранските отношения и Вашингтон се оттегли от договора през 2018 г.

Въпреки това МС постанови, че той все още е бил в сила по време на замразяването на активите на ирански търговски компании и организации и следователно Вашингтон е нарушил договора.

Според съдиите обаче съдът няма юрисдикция върху активите от $1,75 милиарда, държани от САЩ, тъй като централната банка на Иран – известна като Bank Markazi – не е търговско предприятие и следователно не е защитена от договора.

„Присъдата на Международния съд, постановена на 30 март, още веднъж показва легитимността“ на позициите на Иран и незаконното поведение на Съединените щати“, се казва в изявление на външното министерство на Техеран.

САЩ обаче заявиха, че решението е „голяма победа“, защото съдът заявява, че няма юрисдикция да накара САЩ да върнат замразените активи на Иранската централна банка, единствено да платят компенсации.

„Днешното решение на съда отхвърли по-голямата част от делото на Иран, включително по-специално исковете на Иран от името на Bank Markazi“, каза изпълняващият длъжността правен съветник Ричард Висек от Държавния департамент на САЩ.

Решенията на МС са задължителни, но съдът няма средства да задължи осъдените страни да ги изпълнят.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Международният съд осъди САЩ да платят на Иран за замразени активи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!