Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин въведе доживотен затвор за държавна измяна – Уволнен е заместник-министърът на отбраната

генерал-полковник Михаил Мизинцев

Президентът на Русия Владимир Путин подписа промени в Наказателния кодекс страната, които включват доживотна присъда за държавна измяна (член 275).

Наказанията за престъпления по членове от Наказателния кодекс, свързани с тероризма, също бяха увеличени. По-конкретно, по членовете за терористични актове и саботаж максималното наказание е увеличено на 20 години, а по члена за подпомагане на терористични дейности минималният праг на наказанието за вербуване или участие в терористични престъпления е увеличен на седем години.

Освен това Путин подписа закон, с който се въвежда наказателна отговорност за "оказване на съдействие при изпълнението на решения" на международни органи, които Русия смята за незаконни. Това се отнася по-специално до заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд.

Такова "съдействие" при преследване на длъжностни лица, военни или доброволци се наказва с глоба до един милион рубли или лишаване от свобода до пет години.

Путин също така подписа закон с който се дава статут на ветерани на тези, които са се сражавали в Донбас от 2014 г. насам, и за доброволците, които са участвали в бойните действия от 24 февруари 2022 г. насам.

Същевременно руското министерство на отбраната заяви, че неговите стратегически бомбардировачи снощи са извършили високоточни ракетни удари по украински резервни подразделения, за да им попречи да достигнат фронтовата линия, предаде Ройтерс.

Украинските власти съобщиха, че в резултат от атаките, които бяха първите широкомащабни руски въздушни удари от почти два месеца, са загинали най-малко 19 души. По думите им сред жертвите има няколко деца, които са загинали в следствие на удари по жилищни сгради.

Руското министерство на отбраната, което отрича умишлено да взема на прицел цивилни, заяви, че целта на ударите е била да се попречи на Украйна - която твърди, че е готова да започне контранастъпление срещу руските сили - да прехвърли резервни сили на фронтовата линия.

"Снощи руските ВВС извършиха колективен ракетен удар с далекобойни високоточни оръжия по обекти за временно разполагане на резервни подразделения на украинската армия", заяви на пресконференция говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. "Целта на удара беше постигната. Всички взети на прицел обекти бяха поразени. Напредъкът на вражеските резерви към зоните на бойни действия беше осуетен", добави Конашенков.

Украинските въоръжени сили заявиха, че са свалили 21 от 23-те крилати ракети, изстреляни от Русия.

Междувременно стана известно, че руският генерал-полковник Михаил Мизинцев, който бе санкциониран от Запада и наречен "Касапина от Мариупол" заради ролята си във войната в Украйна, е бил отстранен от поста заместник-министър на отбраната на Русия, съобщи Ройтерс цитирана от БТА.

Мизинцев организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната миналата година. През септември той бе назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките.

Налагайки санкции срещу руския военен през юни миналата година, Европейският съюз го нарече "Касапина от Мариупол" и заяви, че той е отговорен за нечовешката обсада на разрушения украински град, който Москва твърди, че в момента възстановява.

За отстраняването му съобщиха руският военен блогър Александър Сладков и новинарският сайт РБК. Нито един от тях обаче не даде обяснение защо се е стигнало до неговото отстраняване.

Руското министерство на отбраната не отговори на запитването за коментар, а Кремъл заяви, че не може да каже нищо по темата и препрати въпроса отново към ведомството, отбелязва Ройтерс.

Президентът Владимир Путин често пренарежда военното ръководство без никакво обяснение. През януари началникът на Генералния щаб на руските сили Валерий Герасимов замени Сергей Суровикин в ръководството на това, което Русия нарича "специална военна операция", припомня агенцията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин въведе доживотен затвор за държавна измяна. Москва обясни новата ракетна атака | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!