Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев обеща да арестува Путин

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ако руският президент Владимир Путин дойде в България, ще бъде арестуван по силата на издадената от Международния съд в Хага заповед.

"България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че, по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция", каза той в интервю за "Фактор" в петък.

Припомняме, че в средата на март съдът в Хага поиска задържането на Путин заради данните за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна към Руската федерация.

Гешев е на официално посещение в Украйна и подписа с украинския си колега Андрий Костин меморандум за сътрудничество. По думите на българския главен прокурор споразумението ще позволи "активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, агресия и геноцид".

"Ще бъдат изградени трайни механизми за партньорство между институциите, като пътят за създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления е открит. Отделно поканих колегите да участват във форум, който организира българската прокуратура в град Бургас. Ще присъстват прокурори от Румъния, Литва, Турция, Молдова, Азербейджан, Казахстан, Узбекистан и други", каза в интервюто Гешев. Допълни, че българската прокуратура от години предприема активни действия за противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България.

"Доказателство за това са проведените разследвания и последвалия ги дипломатически ефект и отзвук. Тук отново може да сме си полезни с колегите от Украйна", смята обвинител номер едно на България.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешев: Ще арестуваме Путин, ако дойде в България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!