Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин изключи "приятелските" държави от забраната за износ на руски петрол

През декември той подписа указ, с който забрани от 1 февруари доставките на петрол и петролни продукти на страни, които спазват ограниченията, а сега направи възможни изключения

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който изключи съществуващите договори с т. нар. "приятелски" държави и компании от забраната за износ на руски петрол, наложена в отговор на приетия от Запада таван на цената на руския петрол, дори и те да се придържат към него, според съобщение на правителствената страница, цитирано от Ройтерс.

През декември той подписа указ, с който забрани от 1 февруари доставките на петрол и петролни продукти на страни, които спазват ограниченията, а сега направи възможни изключенията от забраната, пише БТА.

От началото на декември влезе в сила приет от страните от Г-7, ЕС и Австралия таван на цената на руския петрол от 60 долара в отговор на руската инвазия в Украйна.

Въпреки санкциите руският петрол и петролни продукти продължават да се изнасят относително изобилно, тъй като Кремъл успя да пренасочи потоците най-вече към Китай и Индия, посочва Ройтерс.

Същевременно Путин заяви, че Русия трябва да действа бързо, за да контрира по думите му "икономическата агресия на Запада" и за целта Москва "ще разшири връзките си с много държави в Евразия, Латинска Америка и Африка".

"Днес, пред лицето на западната икономическа агресия, парламентът, правителството, всички местни и регионални власти трябва да действат ясно и бързо като един сплотен екип", заяви Путин по време на света с руски депутати.

Междувременно днес стана ясно, че правителството на Русия е наредило публикуването на статистиката за добива на петрол, газ и кондензат да бъде спряно до 1 април 2024 г., съобщи Ройтерс, цитирайки агенция ТАСС.

Позовавайки се на правителствен указ, ТАСС съобщи, че публикуването на данните ще бъде спряно, като се започне от данните за март и за първото тримесечие.

Статистическата агенция Росстат пропусна месечните данни за производството на петрол в последния си икономически доклад, публикуван в сряда, напомня Ройтерс.

Москва спря или забави публикуването на ключови статистически данни от началото на руската военна инвазия в Украйна на 24-ти февруари 2022 г., припомня БНР.

 Русия заяви, че удължаването на зърненото споразумение е малко вероятно

Въпреки полученото писмо от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което се насърчава удължаването на сделката, която ще позволи продължаването на износа на украинско зърно през Черно море, руското правителство смята, че удължаването е слабо вероятно, съобщи ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди днес, че президентът Владимир Путин е получил писмото на Гутериш, но заяви, че не е бил постигнат напредък за руската страна. Руските производители на торове, например, продължават да имат проблеми с износа на стоките си.

Русия се оплаква, че санкциите, наложени вследствие на войната в Украйна, възпрепятстват доставките.

Путин призова Гутериш да лобира на международно равнище за това руските кораби отново да могат да плават безпрепятствено. Съществуват затруднения, например с подписването на застрахователни полици за товарните кораби, както и с плащанията, тъй като подложените на санкции руски банки изпитват затруднения при осъществяването им.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин изключи "приятелските" държави от забраната за износ на руски петрол | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!