Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ирански командоси отговориха на САЩ на превземането на кораб с петрол на Иран (ВИДЕО)


Стоп кадър от видео, излъчено от иранските медии, показва моментът, в който ирански командоси се спускат на палубата на танкера от хеликопетер. Източник: Twitter

Когато в четвъртък американският флот обяви, че ирански командоси са задържали петролен танкер под флага на Маршаловите острови в Оманския залив, превозващ петрол за американско пристанище в Хюстън, удобно отсъстваше фактът, че само дни преди това САЩ задържаха кораб, натоварен с ирански суров петрол за Китай.

„Американските власти наредиха на танкер с ирански суров петрол да се пренасочи към САЩ, което накара Иран да залови пътуващ за САЩ танкер в четвъртък“, съобщи „Файненшъл Таймс“.

Задържането в четвъртък на танкера Advantage Sweet Suezmax от иранците, който беше нает от „Шеврон“ да превози петрол от Кувейт в Хюстън, доведе до бързо осъждане от администрацията на Байдън, като САЩ призоваха правителството на Иран незабавно да освободи петролния танкер.

Докато инцидентът с Advantage Sweet грабна международните заглавия, действията на Вашингтон срещу Suez Rajan (гръцки танкер, превозващ ирански петрол) бяха удобно премълчани или скрити от медиите.

Американските служители направиха следното закъсняло признание:

Необявените досега действия на САЩ срещу Suez Rajan хвърлят нова светлина върху решението на Иран да залови Advantage Sweet, пътуващ към САЩ танкер с кувейтски суров петрол, който беше нает от „Шеврон“.

Американски служител заяви, че „задържането в четвъртък изглежда е отмъщение за предишно задържане на ирански петрол от САЩ, който Иран наскоро се опита да си върне, но не успя“.

Корабът с ирански суров петрол е бил плавал за Китай и според съобщенията иранците са се опитали да го спасят, когато е бил отклонен към САЩ след съдебна заповед от Министерството на правосъдието.

През последните години САЩ задържаха редица танкери с ирански петрол заради предполагаемо нарушаване на американските санкции, включително неотдавнашни интервенции срещу плавателни съдове, насочени към силно санкционираната Сирия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как ирански командоси отговориха на САЩ на превземането на кораб с петрол на Иран (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!