Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Часът на истината за състоянието на държавата

 

Николай Бареков Буден Журналист
Докато България се управлява от 2-3 олигарси, 2 телевизии и 2000 човека с вувузели в центъра на София - такова ще е положението!
Народе????

Часът на истината дойде. Цъфна безнадеждното положение, до което политици-негодници докараха държавата. Стана ясно, че между очакваните приходи и планираните разходи на държавата има не дупка, а кратер, пропаст, разлом от близо 14 милиарда лева. Толкова не стигат, за да се покрият жизнените нужди и нормалното функциониране на страната. 

Давате ли си сметка какво представлява тази сума ? Горе-долу толкова са парите за пенсии. Какво си помислихте ? Ако гледаме пък БВП, това са 6.4 % от него. А ние се напъваме разходите за отбрана да стигнат 2 % от БВП. Значи 1 стотинка да не дадем за армията и да уволним всички военнослужещи, пак ще сме на червено с 10 милиарда. Разбирате какво значи това, нали ?  

Какво падение ! 13.7 млрд ! Колосална, чудовищна за нашите възможности сума. Да, други страни задлъжняват и с повече. Но те имат резерви, мощни икономики и собственост, която покрива задълженията. А ние отдавна разпродадохме всичко. Затова за нас заемането на толкова пари води към заробване. Не знам дали това не е целта на външните сили, които водят за носа нашите. Още няколко такива бюджета и някой кредитор може да поиска разпродажба на държавата, ако реши, че нямаме с какво да платим дълговете си. Един може да поиска Добруджа, друг - Тракия, трети- Пиринския край, четвърти - Северозапада, а най-хитрият - Черноморието.  

И какво стана ? 33 години българска демокрация ни докараха дотам, че сме неспособни да се изхраним, да се защитим и да се развиваме сами. Оттук нататък ще ни изкарват, че сме способни само да се продадем. На друго няма да имаме право. И никой не казва каква е причината, защо тази прекрасна, плодородна, благословена земя, заселена с някога толкова работливи, честни и храбри хора е вече неспособна да се самоиздържа. Защо другите страни от бившия Варшавски договор отидоха толкова напред, а ние се сринахме толкова надолу. Отговорът изглежда един - виновни са най-вече политиците, които от 33 години управляват България. Без изключение. Едни се оказаха явни негодници, други - продажници, трети не разбират нищо от работата, която трябва да вършат, а има и просто глупаци. Някои правителствени персонажи не ставаха и за кондуктори, но управляваха бъдещето на милиони хора. Повечето министър-председатели не разбираха от икономика, енергетика, външна политика или отбрана, някои не бяха работили нищо съзидателно преди да застанат начело на правителството. Как такива хора можеха да развиват България. Някои глупци вярваха, че включването ни в западната сфера решава автоматично проблемите и всичко тръгва по мед и масло. Няма как да не намажем, щом сме в клуба на богатите, смятаха те. Можем да намажем, но само обувките на богатите и после трябва да ги лъснем. Такива изглежда сме предопределени да бъдем в техния клуб. 

Ако се върнем на 14 -те милиарда, трябва да си зададем въпроса : не можеше ли да избегнем заемите, които сега трябва да вземем т.г. Да направим някои сметки. 

Ако бяхме довършили Белене, АЕЦ щеше да е изплатена и да дава печалба от 3 млрд годишно. Сваляме ги и от 13.7 падаме на 10.7 млрд. Транзитните такси на ЮП щяха да носят 800 милиона. Падаме на 9.9 млрд. Годишната печалба на Булбанк е 475 млн.лв. Тя ще бъде изнесена към Италия. Законно и порядъчно. Но ако банката не беше продадена от Костов, и то за 360 млн.евро, т.е. срещу това, което носи сега само за година и три месеца, този близо половин милиард вместо да отиде в чужбина, щеше да остане тук. 250 милиона, колкото е печалбата на ДСК, отиват в Унгария. Другите - Райфайзен, ОББ, Пиреос правят същото. Общата печалба на банковия сектор за м.г. е над 2 млрд. Ако банките бяха останали българска собственост, печалбите им щяха да остават тук и нямаше да има нужда да заемаме пари отвън. Ето как бихме паднали на 7.9 млрд. Лихвите пък по досега взетите заеми са 2.2 млрд. лв. Ако се бяхме простирали според чергата си, нямаше да ги плащаме и тях. Падаме до 5.7 млрд. Продължаваме да сваляме. Концесията за златото - изнасят от нас продукция за милиард, подхвърлят ни подаяние от 26 млн. лв. Да не забравяме грабителските концесии на Софийска вода, на летище София и други, при които всеки ден милиони изтичат от страната. Ами десетките други безумия, за които трошим пари - ненужните Ковид ваксини, които насила купуваме и после плащаме пак, за да ги унищожим. Внасяме украинското зърно и слънчоглед, за да поддържаме режима на Зеленски, а наша стока за над милиард гние по складовете. Внасяме 75-80 % от храната, когато можем да изхраним три Българии. Самолетите до Скопие, далаверите с газа и петрола при промяната и с дълга при НДСВ - списъкът със злощастни, безумни решения на досегашните управници, докарали страната ни до просешка тояга е огромен.Ако тези грешки, зад някои от които прозират престъпни действия, не бяха допускани, сега нямаше да се пържим на огъня и да търсим 14 млрд.лв заеми. 

Нямаше нищо страшно, ако 14 -те млрд. бяха взети, за да се инвестират в печеливши области. В индустриални предприятия, селскостопанство, енергетика, добив на газ от Черно море, туризъм… Това е нормална икономическа практика и логична държавна политика. Ето, Турция откри в Черно море, непосредствено до нашата зона “ Хан Аспарух “, огромни находища природен газ и започва експлоатацията им. Смята да задоволи с тях нуждите си в следващите десетилетия. Близко до ума е предположението, че газовото поле може да се простира и под нашата икономическа зона. Но трябва да се търси и локализира. А ние заемаме пари не за да ги инвестираме перспективно, а за да бъдат изядени, част окрадени и да изплащаме при още по-лоши условия старите борчове. Тези пари няма как да се връщат. Такива заеми заробват и очертават колониална перспектива на този, които попадне в капана им.   

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 24 април2023 г. по Евроком )

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!