Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва отговори на удара!

Йордан Халачев

Москва отговори на удара!

Русия конфискува активите на германската електрическа компания "Унипер" и на финландската "Фортум", съобщи Ройтерс като се позова на указ на Владимир Путин.

"Това решение е взето "във връзка с необходимостта от предприемане на спешни мерки в отговор на недружелюбни и противоречащи на международното право действия на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации, насочени към незаконно лишаване на Руската федерация от руски юридически и физически лица на права на собственост и (или) ограничаване на техните права на собственост, за да се защитят националните интереси на Руската федерация", се казва в указа.

"Юнипер" е един от големите доставчици на енергия в Германия и беше най-големия вносител на руски газ в Европа, но претърпя рекордни загуби заради спрения внос по "Северен поток" и беше национализиран от правителството в Берлин, за да не фалира.

В края на миналата година "Юнипер" заведе арбитражен иск срещу "Газпром".

"Фортум" e мажоритарен собственик на "Юнипер" и една от най-големите електрически компании във Финландия, чийто бизнес е фокусиран върху скандинавския регион. "Фортум" бе един от най-големите чуждестранни инвеститори в руската енергетика. През май миналата година компанията обяви, че планира да напусне руския пазар.

Москва си взема 83.73% от акциите на Unipro PJSC (собственост на германската "Юнипер"), както и 69.88% от акциите на Fortum PJSC, притежавани от Fortum Russia B.V., и 28.35% от акциите, притежавани от Fortum Holding B.V.

Fortum в Русия притежава 98,23% в PJSC Fortum (бивш TGK-10) и около 30% в PJSC TGK-1 (основният акционер е Gazprom Energoholding). Компанията беше и един от най-големите инвеститори във вятърна енергия в Русия. Според "Интерфакс" компанията е събирала заявки за закупуване на нейните активи преди началото на юли.Е,закъсня...

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!