Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БИНГО: Строител на Бойко лапа 1,5 млрд. за аутобана Русе-Търново – по 20 млн. на километър

Надяваме се да направим така, че до септември месец редовното правителство след нас да започне да строи в участъка Русе – Бяла от магистрала „Русе – Велико Търново“.

Това каза в предаването „Брюксел 1“ на телевизия „България он ер“ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Narod.bg припомня, че през юли 2022-а Агенция „Пътна инфраструктура“ избра изпълнителите за инженеринга на първите два лота от магистралата – участъкът между Русе и Бяла с дължина над 40 км, както и обxoдът нa Бялa c дължинa мaлĸo нaд 35 ĸм.

Два консорциума, начело със строителните фирми „Автомагистрали – Черно море“ и близката до ГЕРБ „Грома Холд“, която се казваше „Агромах“, ще строят първите 76 км.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително надхвърлят тази стойност. Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, то инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв. Общата дължина на двата участъка е 76 км, което означава, че километър от магистралата струва над 20 млн. лв.

По думите на министъра в последните 6-7 месеца министерството активно се е занимавало с „невидимата част“ от пътното строителство – одобряването на проекти и подробни устройствени планове.  Арх. Шишков припомни, че вече са одобрени подробните устройствени планове за изключително натовареното трасе Русе – Бяла и обхода на гр. Бяла от бъдещата магистрала „Русе – Велико Търново“.

„До около 10 дни се очаква да бъде издадена заповед, с която ще бъде допуснато изработването на подробен устройствен план и за отсечката Бяла – Велико Търново. В момента се проектира и пътен възел между магистралите „Русе – Велико Търново“ и „Хемус“. Трябва изключително ударно да се проектира цялото трасе поне до магистрала „Марица“, защото това прави сериозна свързаност между севера и юга“, каза служебният министър.

„Пътищата са изключително важни, защото там, където има голям поток на транспортни средства и превоз на стоки, се създава икономически живот и възможност за развитие на регионите. Представете си автомагистрала от Русе до Маказа и връзката, която се получава между нея и другите две – „Тракия“ и „Марица“.

Нали разбирате каква зона икономическа може да се изгради в тази посока? Не случайно такава се развива около Пловдив – заради АМ „Тракия“. Ако наистина тези магистрали се развият, България ще има съвсем друга перспектива и възможност всички региони да могат да се развият“, каза още министърът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БИНГО: Строител на Бойко лапа 1,5 млрд. за аутобана Русе-Търново – по 20 млн. на километър - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!