Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Брюксел иска да вкара ЕС в още един американски конфликт и да прати военни кораби в Тайванския проток


Американският разрушител USS Chung-Hoon премина през Тайванския пролив, януари, 2023 г. Снимка: ВМС на САЩ

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел призова военноморските сили на Евросъюза да патрулират в Тайванския проток в статия за френския вестник Journal Du Dimanche, публикувана в неделя.

Изявлението е първият път, когато висш служител на ЕС призовава за пряко участие в конфликта между Китай и Тайланд в спорния регион в Южнокитайско море. Позицията на първия дипломат на ЕС напълно съвпада с провокативната политика на Вашингтон срещу Пекин.

Тайван „ни засяга икономически, търговски и технологично“, подчерта Борел.

„Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона“.

По-рано тази седмица първият дипломат на ЕС заяви по време на конференция на Европейския парламент, на която обсъжда Китай, че „Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира“.

„Не само по морална причина едно действие срещу Тайван трябва непременно да бъде отхвърлено. Това е и защото би било, от икономическа гледна точка, изключително сериозно за нас, защото Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници“, каза дипломатът.

Коментарите му противоречат на тези на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че Европейският съюз трябва да поддържа независима суверенна политика по отношение на Тайван, а не да бъде „последовател“ нито на Китай, нито на Вашингтон.

„Европа трябва да бъде суверенна от САЩ“, подчерта Макрон след визитата си в Пекин този месец. – „Европа не трябва да бъде хваната в безредици по света и кризи, които не са наши“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Брюксел иска да вкара ЕС в още един американски конфликт и да прати военни кораби в Тайванския проток

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!