Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Киев поиска всички държави да даряваме 1% от БВП за оръжие на Украйна


Андрей Мелник

Държавите, подкрепящи Украйна, трябва да отделят 1% от своя БВП за доставки на оръжие за Киев, заяви украинският заместник-министър на външните работи Андрей Мелник.

„Благодарни сме на нашите съюзници за тяхната военна помощ. Но не е достатъчно“, написа Мелник в Туитър.

САЩ вече са предоставили оръжия на стойност над 35,4 милиарда долара на Киев от началото на войната миналия февруари, като ЕС и неговите държави членки добавиха още 13,3 милиарда долара. Но Мелник настоя, че „Украйна се нуждае от 10 пъти повече, за да завърши руската агресия тази година“.

„Призоваваме нашите партньори да преминат всички изкуствени „червени линии“ и да отделят 1% от БВП за доставки на оръжие“, каза дипломатът.

НАТО настоява държавите-членки да отделят 2% от своя БВП за разходи за отбрана. Въпреки това годишният доклад на блока, който беше публикуван през март, разкри, че само 7 от неговите 30 членове са успели да постигнат тази цел през 2022 г.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова иронично коментира искането на зам.-министъра на външните работи на Украйна към държавите, подкрепящи Киев, да преминат всички червени линии в подкрепата си.

„В тази връзка призова партньорите на страната да преминат всички червени линии… и да си свалят бельото“, написа Захарова  в канала си в Telegram.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Киев поиска всички държави да даряваме 1% от БВП за оръжие на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!