Хиляди хора излязоха на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" в София и редица градове у нас и в чужбина

Снимка: Яна Боянова, БНР

В София и редица други градове у нас днес се провежда Поход за мир, организиран по инициатива на личности и организации, настояващи България да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти. По данни на организаторите около 12 хиляди души в столицата са излезли, за да подкрепят каузата.

В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: "Да живее България!" участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа. 

Походът е под надслов: България зона на мира, като се провежда в столицата още 34 града в страната и чужбина. Преди шествието да тръгне по централните софийски улици организаторите събираха подписи от гражданите за организиране на референдум за мир и суверенитет. Въпросите в допитването са общо 6, сред които: " Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти", също: "Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум", като при над 100 хиляди подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му.

Оратори заявиха пред участниците: "Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ. И нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България".

"Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец,  воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре".

Походът се организира от  "Брод - Българският род обединен за децата", "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други организации. На събитието има представители на левицата и на други политически формации, които подкрепят инициативата и нейните послания. Шествието премина от бул. "Витоша" към президентството, сградата на Народното събрание, БНТ, Орлов мост, като ще приключи около 20:00 часа пред сградата на парламента. 

Пред БНТ беше поискана оставката на директора на телевизията Емил Кошлуков. Според протестиращите БНТ не изпълнява  обществените си задължения по закон. Тя не  отразила един от техните протести през март.

Към 18:00 трафикът в центъра на София е невъзможен между  пространството между Орлов Мост и улица" Раковски", в района на бул. "Цар Освободител." Движението се контролира от полицията.

Следващият такъв поход за мир ще бъде на 21 май. 

Десетки варненци участваха в подписка за организиране на Национален референдум за мир и суверенитет по време на Похода за мир, свикан до сградата на Общината в морската столица.  За да си тества отношението на българите към войната в Украйна и участието по какъвто и да е начин на страната ни в конфликта.

Поискаха неутралитет на България, което да съхрани независимостта ни. Хората носеха националното знаме и плакат с призиви за мир. 

Милен Събев, който е един от организаторите на Похода за мир, обясни мотивите за събирането на подписи за свикване на референдум за мир и суверенитет:

"Българските граждани не искат да участват в чужди войни. Ние не участваме, но нас ни карат по някакъв начин да даряваме оръжие... НАТО не е обявила война на Русия, нито Русия е обявила на НАТО, така че ние нямаме никакво касателство с трети войни".

Какви са шестте въпроса: "Първите 3 са свързани с това, че искаме да се допитаме до хората дали искат България да взима участие изобщо във войни, които не са свързани с нас. А вторите три въпроса са свързани с това, че искаме да се допитаме първо до хората дали са съгласни да бъдат олекотени изискванията за свикване на референдум".

С призив за мир и военен неутралитет на България в Габрово се събраха десетки хора и потвърдиха с подписите си искането за произвеждане на национален референдум. 

За ненамеса на България във военния конфликт между Русия и Украйна и провеждане на национален референдум за мир и суверенитет призоваваха събралите се около 80-90 души в Габрово. Демонстрацията в Габрово не прерасна в шествие, а събралите се останаха на централния площад "Възраждане". Под разветите български знамена споделиха тревогата си:

"Повечето хора не се замислят, че войната е на прага ни"; "Да не влизаме във война, която не е наша. Очевидно е, че нещата са в тази посока, което и да е правителство сега - дали ще е служебно, или избрано от парламента...то си има определени задачи, които ще изпълни, с или без нас. Затова ние сме тук, за да кажем какво искаме. Защото в парламента няма кой да го каже"; Тези хора, които сме ходили в казарма, в най-скоро време ще ни привикат под един или друг под предлог. И никой нищо не знае", казаха габровци.

Един от мъжете, получил повиквателна да се яви за военен отчет, коментира, че откакто е излязъл от казармата, вече 25 години никой не го е търсил, затова сега свързва инициативата на военните с конфликта в Украйна.

Стотина излязоха на кюстендилския пл. "Велбъжд" в подкрепа на "Общобългарския поход за мир и неутралитет". На митинг на площада те изразиха категоричното си искане България да е извън всякакво участие във военни конфликти, да спазва последователен неутралитет:

"Не желаем България да бъде включвана във военни конфликти по какъвто и да е начин - било то с жива сила, или с оръжие, което преминавайки от нашата държава към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние искаме мир. Заедно с днешния Поход за мир се инициира и референдум - за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет", каза една от участничките в демонстрацията пред микрофона на БНР.

Някои от демонстрантите бяха дошли със своите деца: "Да възпитаме в децата си гражданско самосъзнание, да разберат, че тяхната съдба зависи изцяло от  тях, да разберат, че ние не сме малка държава, че ние не сме бедни, че ние не сме беззащитни и че не е задължително да зависим от някой голям. България е най-старата държава в Европа, мястото ни винаги е било и ще бъде в Европа. България не е бедна държава, тя е ограбена държава! " 

Снимка: Мария Йорданова, БНР

Източник: БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хиляди хора излязоха на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" в София и редица градове у нас и в чужбина | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!