Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БРИКС ще изпревари Запада по икономически растеж: Bloomberg

Групата БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се очаква да увеличи дела си в световната икономика до близо 35% до 2028 г., съобщи Bloomberg.

Според изчисленията на изданието, базирани на последните данни на МВФ, тази година страните от БРИКС ще допринесат за 32,1% от световния растеж, в сравнение с 7,29% за Г-7.

Групата на седемте държави (Г-7), състояща се от САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, се счита за най-напредналия икономически блок от страни на планетата.

В доклада се посочва, че през 2020 г. приносът на страните от БРИКС и Г-7 за глобалния икономически растеж е равен и от този момент нататък представянето на западните страни намалява. До 2028 г. приносът на Г-7 към световната икономика се очаква да намалее до 27,8%.

Изчисленията на Bloomberg показват, че Китай ще има най-голям принос за глобалния растеж през следващите пет години, като делът му ще бъде двойно по-голям от този на САЩ. Делът на Китай в разширяването на световния БВП се очаква да представлява 22,6% от общия световен растеж до 2028 г., пише изданието. Предвижда се Индия да допринесе с 12,9% от световния БВП.

По-рано тази година руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „повече от дузина“ държави са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, включително Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Индонезия, Иран, Египет, Мексико, Нигерия, Пакистан, Судан, Сирия, Турция, Обединените арабски емирства и Венецуела. Саудитска Арабия, Египет и Бангладеш придобиха собствен капитал в Новата банка за развитие, финансиращата организация на БРИКС.

Миналата година страните от БРИКС предложиха създаването на собствена валута, за да се отдалечат от щатския долар и еврото при взаимни транзакции.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БРИКС ще изпревари Запада по икономически растеж: Bloomberg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!