Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ са шпионирали генералния секретар на ООН и дипломати: изтекли документи


Антонио Гутереш

ООН подаде официална жалба до САЩ заради съобщения, че Вашингтон е шпионирал генералния секретар Антонио Гутереш и други високопоставени служители на организацията.

„ООН официално изразява загриженост по отношение наинформацията, че комуникациите на генералния секретар и други висши служители на ООН са били обект на наблюдение и намеса от страна на правителството на САЩ“, заяви пред репортери Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

Подобни действия според Дюжарик, „са несъвместими със задълженията (на САЩ) изброени в Устава на ООН и Конвенцията за привилегиите и имунитетите на Организацията на обединените нации“.

Информацията беше съобщена за първи път в американските медии в понеделник. Тя се базира на изтекли документи на Министерството на отбраната на САЩ, които бяха публикувано в онлайн чат платформата  Discord. Няколко дни по-късно ФБР арестува заподозрения изтичане на документите – 21-годишен военен от ВВС на САЩ.

Според документите САЩ са прихванали най-малко четири комуникации между Гутереш и други служители на ООН през последните години. В една от прихванатите комуникации генералният секретар на ООН изразява разочарованието си от украинския президент Володимир Зеленски за организирането на събитие за Международния ден на жената по време на посещението му в Киев миналия месец, за да изглежда, че почита едната страна на конфликта.

Прихванатите разговори също така разкриват гнева на Гутереш към етиопския президент Абий Ахмед, който му отказа виза за посещение на северния регион Тиграй, тогава център на разрушителен бунт, ръководен от бившата управляваща партия в страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ са шпионирали генералния секретар на ООН и дипломати: изтекли документи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!