Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трета държава от ЕС спира вноса на украинско зърно


Камион разтоварва зърно в преработвателна фабрика в Украйна, снимка: UN/ FAO/Genya Savilov

Словакия е третата държава в ЕС след Полша и Унгария, която ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Министерството на земеделието на Словакия забрани украинското зърно от своите пазари на 13 април заради пестициди, открити в зърното, които са забранени в ЕС, се казва в съобщение, публикувано на сайта на министерството.

Въз основа на незадоволителните резултати от анализа на 1500 тона пшеница от Украйна, които беше иззет от мелница в Коларово, Министерството на земеделието въвежда Насоки за забрана на преработка и въвеждане  във фуражната и хранителната верига, пише в изявлението.

Според насоките има строга забрана за преработка и пускане на пазара на вече съхранено украинско зърно и брашно от него. В контролираната проба е потвърдено наличието на пестицид, който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Министерството ще осигури събирането на проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които вече се съхраняват в Словакия.

В същото време Словакия чрез Европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RAPID ALERT SYSTEM) информира всички страни членки на ЕС за партида, която не отговаря на здравните изисквания.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Трета държава от ЕС спира вноса на украинско зърно - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!