Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шойгу докладва на Путин за приведения в бойна готовност Тихоокеански флот

Днес.dir.bg

Основната цел на проверката, започнала преди 2 дни, е да се повиши способността по отразяване на агресията на потенциален противник

Над 25 000 военнослужещи, 167 бойни кораба, включително 12 подводници, 89 самолета и хеликоптера участват във внезапната проверка на Тихоокеанския флот на Русия. Те са приведени в пълна бойна готовност и са започнали да изпълняват задачи по бойна подготовка с установените ограничения. Провеждат се тактически учения и контролни стрелби, отработват се задачи за взаимодействие между различните видове сили. Това докладва министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пред президента Владимир Путин, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

Поредните военни маневри започнаха преди два дни, като основната цел е повишаване на способността за решаване на задачи по отразяване на агресия от страна на вероятен противник. 

По думите на Шойгу в момента проверката се намира във втория си етап - осигуряване на разгръщането на силите в постоянна бойна готовност от базите до полигоните за бойна подготовка. 

Военният министър подчерта, че са отработени въпросите за осигуряване на бойната устойчивост на стратегическите подводници и тяхната готовност за използване на въоръжение. Започнало е и тактическо учение за противовъздушна отбрана, като за разпознаване на противника се използват и самолети.

Руският министър на отбраната е допълнил, че на 18 април трябва да започне последният трети етап на проверката, при който ще се отработва пуск на ракети за поразяване на корабни ударни групи и наземни обекти на условния враг.

Тихоокеанският флот разполага с четири стратегически ракетни крайцера, които от съветско време се смятат за основно оръжие за ответен ядрен удар. В случай на конфликт между ядрените сили и евентуално поражение на наземните мини, подводниците, скрити в заливите на Охотско море, трябва да изстрелят междуконтинентални балистични ракети срещу врага.

От своя страна Владимир Путин изрази задоволство от високото ниво на провеждане на първия етап от проверката.

"За нас е очевидно, че днес имаме ясни приоритети за използването на въоръжените сили и това се отнася най-вече за украинското направление и за всичко, свързано със защитата на нашия народ в Донбас, в другите нови територии. Но никой не е отменил задачите по развитието на флота, включително и на тихоокеанския театър, така че Ви моля да продължите тази работа", подчерта руският президент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шойгу докладва на Путин за приведения в бойна готовност Тихоокеански флот | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!