Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почна се. Голям завод в Пловдив фалира. Ами сега?

Каквото и да говорят политиците от „Промяната”, че са оставили държавата на плюс и в растеж, икономическата ситуация показва друго. В Пловдив се случи немислимото. Голям завод, отворил производството си само преди месеци, фалира. И хвърли с ужас цялата индустрия.

Една от най-новите пловдивски фабрики PPS Manufacturing е в производство за несъстоятелност. В резултат на фактическия фалит, основният актив на фирмата, е обявен на търг от частен съдебен изпълнител.

Компанията за производство на нитрилни ръкавици откри официално базата си на "Кукленско шосе" преди по-малко от 9 месеца в присъствието на официални гости, представители на местната власт и медии. Така тя стана първата и единствена фабрика за производство на конкретния медицински и санитарен продукт в Европа.

Инвестицията в нея беше над 15 милиона лева, а общият размер на предоставения кредитен ресурс 12 014 990 лева. От тях 7 088 844 лева са осигурени от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ по линия на финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, част от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г., съобщава trafficnews.bg.

Заради изпълнително дело за неизплащане на кредита, цялата производствена линия за натрили ръкавици е обявена на търг за продажба, чиято първоначална тръжна цена е 6,2 милиона лева без ДДС.

Общата пазарна стойност на машините и съоръженията е над 7,3 млн. лева без ДДС. Поточната линия е произведена от FFG DOUBLE DIPPING - 2021 г, Малайзия, и е с приблизителна дължина 125 метра и разположена на етажна метална конструкция с партер и 5 етажни нива или общо 6 етажни нива.

Машините, оборудването и инсталационните системи са обект на особен залог от страна на "ППС МАНУФАКЧЪРИНГ" АД, която е теглила кредита през банка. Взискатели по делото обаче са именно ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ и „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД.

Последно в съвета на директорите на фирмата са били Георги Петков, Димитър Стамов и Антон Петров, като капиталът се е държал от ППС Холдинг, собственост на Петков и Стамов.

В молбата си за откриване на производство по несъстоятелност от 17.10.2022 година, изпълнителният член на компанията Антон Петров обяснява, че крахът на дейността им е в следствие на влошаване на бизнесклимата - нарушени доставки, поскъпване на транспорта, инфлация, увеличение на цените на суровините и разходите за сметки за ток и газ и т.н., съчетани с дъмпингови цени от страна на производителите в Китай. Разчетите, правени по време на Ковид, показали печалба за предприятието след втората година, ала молбата за несъстоятелност е постъпила едва 3 месеца след официалното откриване на завода.

Търгът за оборудването и машините ще бъде открит на 19 април и ще продължи месец. На 22 май ще стане ясно дали оборудването за производство на нитрилни ръкавици ще бъде закупено от друга фирма.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Почна се. Голям завод в Пловдив фалира. Ами сега? - Бизнес — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!