Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наказателна жалба в Белгия срещу Урсула фон дер Лайен заради изтритите SMS-и с Pfizer

Белгийското правосъдие се зае с наказателна жалба срещу Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, съобщи белгийската медия Levif. Според жалбата фон дер Лайен е заменила федералното правителство по време на пандемията от Ковид-19, като е договорилa мегадоговор за ваксини чрез SMS-и с главния изпълнителен директор на Pfizer. След това е изтрила тези текстови съобщения.

Жалбоподателят, 35-годишният Фредерик Балдан, е професионален лобист, акредитиран към европейските институции. Специализирал е търговски отношения между Европейския съюз и Китай. През 2019 г. той участва последователно в икономическата мисия на Брюкселския столичен регион в Шензен, след това във федералната мисия в Пекин и Шанхай.

Придружен от своя адвокат Даян Протат oт Парижката адвокатска колегия, Фредерик Балдан подаде жалба на 5 април в първоинстанционния съд в Лиеж. Европейският лобист, който живее недалеч от Ханут в провинция Лиеж, е завел и граждански иск и оценява неимуществените си щети на 50 000 евро. Той смята, че поведението на президента нa EK фон дер Лайен е подкопало „публичните финанси на Белгия“ и „общественото доверие“.

Последното се определя в жалбата като „колективна вяра в държавата като институционална сила за постигане на общото благо“.

Досега този случай е обект на административни жалби срещу Комисията до Европейския омбудсман (сезиран от немски журналист) и до Съда на Европейския съюз (сезиран от New York Times).

Що се отнася до белгийските публични финанси, според жалбоподателя те са ощетени от преговорите на Урсула фон дер Лайен с Pfizer относно мегадоговор, подписан на 19 май 2021 г. от Комисията и американската фирма. Това е третият договор, подписан от ЕК с нюйоркската компания. И това е най-важното: този мегадоговор е за доставката на 1,8 милиарда дози ваксина, като първите два договора с Pfizer се отнасят за „само“ 300 милиона дози.

Този трети договор ще струва 35 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен. Това е най-големият договор от всички, сключени от Комисията с фармацевтични компании. Всъщност, както отбелязва Европейската сметна палата, „между август 2020 г. и ноември 2021 г. Комисията е подписала 11 договора с 8 производителя на ваксини, което направи възможно получаването на до 4,6 милиарда дози ваксини на очаквана обща цена близо 71 милиарда евро“.

През юни 2022 г. десет източноевропейски държави-членки поискаха предоговаряне на всички тези договори, включително най-важния от тях с Pfizer. Причината: договорените количества ваксини далеч надхвърлят нуждите на подписалите страни. Резултатът: всички тези ненужни количества имат ефект на тежест върху националните финанси на тези десет държави-членки.

По време на предварителните преговори, добросъвестно или под влиянието на фармацевтичната индустрия, поръчките, направени от Комисията, изглежда са били раздути. Това наблюдение се отнася за всичките 11 договора, включително с Pfizer, който ако се изпълни докрай, би представлявал половината от общия европейски бюджет, предназначен за ваксини.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Наказателна жалба в Белгия срещу Урсула фон дер Лайен заради изтритите SMS-и с Pfizer

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!