Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Целта на изтичането на секретни документи от САЩ: Главната дата се чете между редовете

Игор Пшеничников

Русия стана обект на съвсем не шеговита информационна атака, която не беше идентифицирана веднага като такава от всички нас. От средата на миналата седмица руските канали в Telegram бяха заляти с новини за изтекли в интернет секретни документи на Пентагона, които се отнасят до предстоящото украинско контранастъпление и като цяло ситуацията на фронта на двете противоборстващи страни. Водещи американски вестници се присъединиха към това изтичане - и развалиха всичко за организаторите на този информационен саботаж.

Фалшива чиста вода

И така, от 6 април във вътрешните канали на Telegram започна лавина от новини, че някой, който или по волята на съдбата уж е получил достъп до тайните на Пентагона, е пуснал в мрежата секретни документи на американските военни за ситуацията на украинския фронт, по американската оценка на съотношението сили и загуби на Русия и Украйна – и всичко това в контекста на предстоящото контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.

Ден по-рано, на 5 април, в популярната сред геймърите платформа за чат Discord започнаха да се появяват снимки на „американски документи“, обозначени като „Секретно“ или „Строго секретно“. След това изображения на "секретни" документи започнаха да се разпространяват в анонимния уеб форум 4chan и удариха поне две социални мрежи - Telegram и Twitter.

Веднага дори един аматьор имаше въпрос: какви специални служби са тези, които позволяват такова източване? Ако американските военни са го направили сами, тогава трябва да бъдат попитани на кого служат - на Америка или на Русия?

Ако това е изтекло от руските тайни служби, които, разбира се, биха могли да получат такива материали (впрочем това им е работата), тогава възниква същият въпрос, но вече повдигнат на десета степен. След като са се сдобили с такива документи, ако не са фалшиви, никоя специална служба никога не би ги рекламирала, а просто би пристъпила към задълбочено проучване в интерес на страната си.

Руснаците, ако са получили такава информация, няма причина да я пускат в мрежата. Изводът е ясен като бял ден: това е фалшификат. И е ясно, че не е наш. Каква е целта на този фалшификат? Нека се опитаме да отговорим по-долу.

Автор!

Малко по-късно стана ясно, че американците разработват многостранна и многопосочна информационна комбинация, в която участват държавни институции и ръчни либерални американски медии.

В каузата активно се включиха вестниците Washington Post и The New York Times, както и други "акули на перата" като CNN, привлечени от американския истаблишмънт. Те публикуваха поредица от статии за "секретни доклади на американската армия", като първата част се отнасяше конкретно за ситуацията на украинския фронт, а втората се фокусира повече върху факта, че изтеклите документи разкриват шпионирането на САЩ срещу техните съюзници - по-специално срещу Южна Корея.

Тогава се включи Министерството на правосъдието на САЩ, което се "загрижи" за изтичането на "чувствителни" материали и обяви, че е започнало разследване съвместно с Пентагона.

"Министерството на правосъдието започна разследване на изтичането на секретни документи на Пентагона, които изглежда описват подробно бойните способности на Украйна, нейните потенциални уязвимости и по-широките усилия на НАТО да отблъсне руска инвазия", пише The Washington Post.

В реалистичен дух вестникът отбелязва, цитирайки „говорител на Министерството на отбраната на САЩ, който, както и други, говори при условие за анонимност“:

„Много документи изглежда са били подготвени през зимата за председателя на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Марк А. Мили и други висши военни чиновници. Те бяха на разположение на много други служители и изпълнители със съответните разрешения за сигурност."

"Анализатори казаха, че части от документите изглеждат истински и ще предоставят на Русия ценна информация като графици за доставки на оръжия и войски, сила на украинските войски и други военни подробности", пише на свой ред The New York Times.

С други думи, всичко трябва да показва, че документите наистина принадлежат на Пентагона и тяхната автентичност не подлежи на съмнение.

В същото време американската преса без никакво колебание се опитва да припише на Русия авторството на това изтичане, опитвайки се да покаже, че това е изгодно на Москва.

"Това е опит за дезинформация от страна на Москва, смятат анализатори", пише The New York Times.

„Това изтичане на информация е първият пробив на руското разузнаване, оповестен публично от началото на войната“, продължава да настоява вестникът.

Няма доказателства, има мнение на някои анализатори, което се представя като аксиома.

Освен това трябва да се разбере, че информацията, която се появи във втората част на американските публикации за американския шпионаж срещу техните съюзници, уврежда имиджа на Съединените щати и следователно не може да не бъде надеждна.

Това е истината, която САЩ лесно могат да пожертват, за да прокарат като истина фейк по друга тема – ситуацията на фронта. На фона на тази вярна информация, както вероятно и на друга достоверна информация, руснаците трябва да преглътнат фалшификата.

Внимание: "дези"!

За какво може да е дезинформацията? Изглежда, че авторите на "изтичането" искат да успокоят и отпуснат руските военни. В обединените документи като червена нишка е прокарана идеята за неподготвеността на въоръжените сили на Украйна за активни настъпателни действия.

„Вашингтон пост“ категорично обръща внимание на читателя (тоест на нас), че „способността на Украйна да осигури ПВО със среден обсег за защита на фронтовата линия ще бъде окончателно намалена до 23 май“.

Те казват, че системите за противовъздушна отбрана, които са на разположение на въоръжените сили на Украйна, ще могат да „издържат само още две или три вълни от удари“ на руски ракети и безпилотни самолети.

Те се опитват да ни внушат, че броят на западните системи за ПВО е ограничен - и те "не могат да се справят с голям брой руски обстрели".

Както подчертава The Washington Post, американските военни прогнозират, че поради изчерпването на снарядите, различни руски и западни зенитно-ракетни системи на въоръжение във въоръжените сили на Украйна ще станат безполезни желязо до края на април.

И затова в документите на Пентагона на украинците се посочва необходимостта да използват системи за противовъздушна отбрана само срещу руски самолети и да игнорират безпилотните самолети.

New York Times посочва същото почти като копие:

За опитния руски военен плановик, полеви генерал или анализатор на разузнаването документите без съмнение предлагат много убедителни улики и прозрения.

В документите се споменава например нивото на потребление на боеприпаси от инсталациите HIMARS... Пентагонът не е съобщил публично колко бързо украинските войски използват боеприпаси HIMARS, но това се съдържа в документите.

Американските журналисти буквално притискат руските военни да гарантират, че данните за „недостига“ на боеприпаси във Въоръжените сили на Украйна се вземат предвид от нас при планирането на военни операции. Не е ли странно?

Освен това, всеки, който чете изтеклите документи на Пентагона, трябва да стигне до извода, че предстоящото настъпление на въоръжените сили на Украйна със сигурност ще се проведе в посока Запорожие.

Отчитайки тази информация от страна на Русия, съответно трябва да се съсредоточат отбранителните сили и средства в същото направление. Но ако това е фейк, тогава ударът на въоръжените сили на Украйна - ако се осъществи - ще бъде насочен към други участъци на фронта или изобщо на друго място, а не на линията на съприкосновение.

Къде ще удари ВСУ?

Не подценявайте врага, неговата сила, хитрост и изтънчен ум. Но трябва да се разбере, че както самите лидери на киевския режим, така и техните куратори в Съединените щати са наясно, че въоръжените сили на Украйна никога няма да победят руската армия. И задачата пред тях е не да спечелят, а да навредят максимално на Русия, да я изтощат, предизвиквайки вътрешен бунт.

Никой външен враг не може да победи Русия, тя може да бъде унищожена само отвътре. Цялата западна риторика за намерението да се нанесе "стратегическо поражение" на Москва е насочена единствено към оказване на психологическо въздействие върху нашето население.

Затова американците изобщо не се надяват на някакъв успех на въоръжените сили на Украйна в каквото и да било настъпление. Имат нужда от психологически удар срещу руснаците. Какъв може да бъде той?

Това може да е сериозна военна провокация като взривяването на Кримския мост. Изглежда, че Русия, на първо място, трябва да бъде готова да защитава старите си територии - Брянска и Белгородска област.

Колосален имиджов удар може да бъде например нападение на няколко украински ДРГ на територията на Брянска област, превземането на няколко населени места и избиването на цивилни.

Освен това особена опасност представлява Приднестровието, което Русия ще защити много по-трудно, отколкото собствените си територии. Освен това, завладявайки Приднестровието, въоръжените сили на Украйна (да се чете - американците) ще въвлекат във войната и Молдова, въпреки че населението на тази страна открито изразява недоволство от режима на Мая Санду, която провежда открито провокативна политика спрямо Русия и Приднестровието.

И ако в района на Брянск във всеки случай въоръжените сили на Украйна ще се провалят, тогава е трудно да се направи прогноза за Приднестровието. Инвазията на Украйна в Приднестровието би направила нещата изключително трудни за Русия.

Крайна цел

Зад всички тези информационни провокации, както и зад военните приготовления на Украйна и блока НАТО, който се готви за началото на мащабни учения Defender-23 на 22 април, може да се крие подготовката от страна на САЩ на преговорни позиции в рамките на някакъв вид мирен диалог между Запада и Русия.

Западът уведомява за своята необходимост като че ли постепенно. Това обаче беше съвсем разбираемо по време на неотдавнашното посещение на Зеленски в Полша, където страните говориха за създаване на единна държава, но не на равноправна основа, а чрез поглъщане на Украйна от Полша.

Целта на Запада при евентуален диалог с Русия е да спре настъплението на руските войски, преди те да стигнат до Лвов и полско-украинската граница. Тоест плановете на Запада за спасяване на Украйна включват нейното разчленяване между Русия и Полша.

Въпросът къде ще бъдат разположени позициите на руските войски, колко близо ще бъдат те до границата с Полша в момента на започване на мирните преговори, е принципен за Запада. Очевидно САЩ се опитват да запазят някаква западна територия "като Украйна".

В същото време ще бъде решена концептуалната задача както на Запада, така и на киевския режим, който, влизайки в Полша, веднага ще стане член на ЕС и НАТО. И в този смисъл информационната провокация с изтичането на "секретни" документи на Пентагона изглежда съвсем разбираема и оправдана. Това е информационна артилерийска подготовка преди реална военна провокация, чието място или обект предстои да разберем.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Целта на изтичането на секретни документи от САЩ: Главната дата се чете между редовете - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!