Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България е платила за 1,4 милиона дози от ваксината на Pfizer, въпреки че не сме ги взели и нямаме нужда

България е заплатила 1.4 милиона дози от ваксината срещу Ковид на Pfizer, които не е взела и няма да вземе, защото страната ни няма нужда от тях и ще трябва да ги бракува. Затова България и Полша настояват за намесата на председателя на Европейската комисия в предоговарянето на споразумението с „Пфайзер“ за доставката на Ковид ваксини, обяви здравният министър Асен Меджидиев след среща с полския си колега Адам Ниеджиелски, който е на посещение у нас.

Двете държави ще инициират писмо до Урсула фон дер Лайен и ще поканят останалите членки, несъгласни с предложенията на компанията-производител за нови доставки на ваксини. Министър Меджидиев припомни, че оттук-нататък страната ни ще иска да получава дози, само когато има нужда, и да заплаща само доставените количества.

„Имаме 1 400 000 дози, които са платени, но умишлено не ги доставяме, тъй като всъщност ще трябва да ги бракуваме, няма на кого да ги прилагаме, да не говорим за огромния брой дози, които предстоят през следващата година да бъдат доставени в България. В момента в здравеопазването имаме нужда от доста средства, знаете колко инициативи са предприети  – спешна помощ по въздуха, за детска болница. Най-малкото ще си позволя да харчим финансов ресурс за нещо, което никой не го желае, не ни е потребно и след това трябва да похарчим един огромен финансов ресурс, за да го унищожаваме“, коментира министър Меджидиев.

България и Полша ще подготвят и писмо до акционерите на „Пфайзер“ с призив да поемат отговорност за общественото здраве в страните членки на ЕС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България е платила за 1,4 милиона дози от ваксината на Pfizer, въпреки че не сме ги взели и нямаме нужда

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!