Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Наши“ фирми с 2 лв. капитал: Ето кои печелят плажовете, чадърът стига 100 лева!

Раздаването на плажовете под наем с 5-годишни договори върви усилено около месец преди старта на сезон Лято 2023. Министърът на туризма издаде заповеди за определянето на наемателите на още 6 плажа, четири от които са в община Царево.

За редица ивици, за които не е имало кандидати или пък подадените документи не са отговаряли на изискванията, са обявени повторни процедури. Амбицията е преди началото на сезона всяка от тях да има стопанин, пише „Медиапул“.

Засега е ясно, че сянката на плажа това лято ще поскъпне драстично, въпреки уверенията на служебния министър на туризма Илин Димитров, че повишението на цените ще е минимално.

През Лято 2022 цената на чадър на плажа се движеше от 3 до 10 лв. Още толкова струваше и шезлонгът. За това лято за отдадени под наем пясъчни ивици до момента цените се движат от 8 лв. до 100 лв. за чадър или шезлонг, като най-скъпият плаж за момента се очертава да е „Перла“ в Приморско.

Другата тенденция е, че повечето фирми, спечелили търговете, са регистрирани специално за участие в тях. Те са с капитал от 2 лв. до 100 лв. Собствениците им са млади хора с чиста биография. Най-вероятно това са подставени лица, зад които е трудно да се каже кой стои и има ли пренареждане на този пазар, обвит с митове и легенди за мутри и олигарси.

Малък оазис в Царево

При второто определяне на наематели на плажове най-скъпа ще е сянката на плаж „Малък оазис зона 3 – централен – изток“ в Царево.

Въпреки че това е един от посещаваните плажове, конкуренция на практика не е имало. Подадена е само една оферта – от „Черноморски плажове“ ЕООД. Компанията е регистрирана дни след обявяването на конкурса в София на 1 март 2023 г. с капитал от 10 лв. Предметът ѝ на дейност е ресторантьорство и хотелиерство. Собственик на фирмата е 32-годишната Весела Красимирова Веселинова.

„Малък оазис зона 3 – централен – изток“ е с активна плажна площ от 1704 кв.м и дължина на бреговата линия е 106 метра. Годишният наем за него ще бъде 3120 лв. с ДДС. Цената на един шезлонг ще е 60 лв., толкова ще се плаща и за чадър, става ясно от публикуваните документи.

За сравнение през миналото лято на съседния къмпинг „Оазис“ цената на шезлонг и чадър беше по 6 лв.

Плаж „Къмпинг Юг“

Втори плаж по южното Черноморие за 5 години печели компанията „Ем Би Би Турист“ ЕООД. След като преди дни взе под наем плажа на ММЦ в Приморско, сега ще е наемател и на плаж „Къмпинг Юг“ в Лозенец.

За този плаж надпреварата е била най-оспорвана, той като са подадени четири оферти. Компанията на Михаил Борисов е дала най-високата наемна цена от 147 480 лв. с ДДС годишно и печели търга. Площта на плажа е 11 410 кв.м, а бреговата му линия е 290 метра. За чадър или шезлонг ще се плащат по 50 лв. това лято. За сравнение година по-рано цените са били десет пъти по-ниски.

Дружеството „Ем Би Би Турист“ е създадено малко преди да бъдат обявени плажните търгове с тайно наддаване, показва справка в Търговския регистър.

Компанията е основана на 14 февруари 2023 г. със 100 лв. капитал в София. Еднолична собственост е на Михаил Борисов Борисов, а предметът ѝ на дейност е концесиониране и стопанисване на плажове. Михаил Борисов е бил собственик още на фирмите „“Скайбилд Инкорп“ ЕООД и „Н и Н Глобал“ ЕООД. Управлява и компанията „МББ Консулт БГ“ ЕООД, показва справка в Търговския регистър.

Плаж „Устие на река Велека“

Специално създадена за конкурсите компания печели търга с тайно наддаване и за живописния плаж „Устие на река Велека“ в Синеморец. Оферти са подали три фирми, като най-висока наемна цена е предложила „Папаронка“ ЕООД и е определена за победител.

За плажа с площ от 39 173 кв.м и дължина на бреговата линия от 210 метра „Папаронка“ ще плаща на държавата 49 200 лв. с ДДС годишно. За чадър или шезлонг ще се плаща по 30 лв.

Компанията „Папаронка“ е регистрирана на 1 март 2023 г. в София с капитал от 2 лв. Собственост е на 46-годишният Ефрем Асенов Асенов, а предметът ѝ на дейност е услуги в туризма и търговията. Ефрем Асенов е съдружник още в „Порселаника“ ООД, която се занимава с търговия, и е управител на „Виталак България“ ЕООД. Последната компания е собственост на гражданин на Израел Елиезер Смолер и се занимава с търговия и логистика, показва справка в Търговския регистър.

Плаж „Царево Попски“

Един от посещаваните плажове в Царево – „Попският“, през следващите 5 години ще се стопанисва от „Би Ай Пропърти Инвестмънтс“ ЕООД. В надпреварата оферти са подали три фирми, но дружеството, представлявано от Борислав Киров, е дало най-висока годишна наемна цена от 9360 лв. с ДДС, а цената на чадър или шезлонг през лятото ще е по 25 лева. Плажът е с площ от 8726 кв.м с дължината на бреговата линия от 210 метра.

„Би Ай Пропърти Инвестмънтс“ е учредена в Бургас през август 2017 г. от Иван Христов Милпетров и и Борислав Красимиров Киров, родени през 1985 г. Предметът ѝ на дейност е продажба на имоти, хотелиерство и ресторантьорство. През май 2022 г. техен съдружник става Елена Костова Кирова, родена през 1964 г.

Капиталът на дружеството е 272 900 лв., от които 85 000 лв. са парична вноска, а останалите 187 900 лв. са недвижими имоти в Болярово собственост на Елена Кирова.

Приходите на компанията възлизат на 99 хил. лв. през 2020 г., откогато е последният публикуван финансов отчет в Търговския регистър. Година по-рано са били едва 11 хил. лв. Дружеството отчита загуба от 46 000 лв. през 2020 г., а година по-рано отново е било на минус 12 000 лв.

„Къмпинг Ахелой“

За плаж „Къмпинг Ахелой“ в община Поморие оферти са подали трима кандидати. До участие в търга са допуснати двама, защото предложението на „Ахелой Проджект“ ООД не е отговаряло на изискванията.

За победител е обявена прясно регистрираната в софийското село Герман „Волщанд“ ЕООД. Компанията е дала най-висока годишна наемна цена от 40 620 лв. с ДДС за плаж с площ от 10 661 кв.м и дължина на бреговата линия от 517 метра. За чадър или шезлонг ще се плаща по 50 лева това лято, докато миналото е била 5 лв.

Специално за този плаж министърът на туризма Илин Димитров е издал заповед за предварително изпълнение, за да може наемателят да подготви плажа за предстоящия сезон.

Компанията „Волщанд“ е специално създадена за търга на 14 февруари 2023 г. в Златоград с капитал от 100 лв. Предметът и на дейност е концесиониране и стопанисване на плажове, търговия, хотелиерство. Собственост е на 31-годишния Йордан Валериев Добрев. Той е съдружник и в „Екогрийнкар“ ООД, която се занимава с разделно събиране и рециклиране на отпадъци.

Плажът в стария град на Несебър

Трима кандидати са наддавали в една процедура за два малки плажа в стария град на Несебър – източния и западния. Фирмата „М-Джим“ ЕООД е била отстранена, защото не е предложила наемна цена. Така конкурсът се печели от „Бунент“ ЕООД, която е дала най-висока наемна цена – 16 680 лв. годишно и в същото време е предложила най-ниска наемна цена за чадър или шезлонг от 8 лв.

Плаж „Несебър – стар град изток“ е с площ от 598 кв. м и дължината на бреговата линия от 59 метра. Плаж „Несебър – стар град запад“ е площ от 1274 кв. м. и дължината на бреговата линия 44 метра.

Фирма „Бунент“ е учредена през април 2018 г. в Несебър от Николай Захариев Вълков, роден през 1981 г. Капиталът ѝ е 10 лв., а предметът ѝ на дейност ресторантьорство и хотелиерство.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Наши“ фирми с 2 лв. капитал: Ето кои печелят плажовете, чадърът стига 100 лева! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!