Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как руският Джеймс Бонд от Милано успя да избяга от екстрадиция в САЩ и се върна в Русия


Артьом Ус, снимка: Telegraph

Спомняте ли си прочутия роман на Иън Флеминг “От Русия с любов” и едноименния филм с Шон Конъри в главната роля на легендарния шпионин Джейм Бонд? Ако не сте го забравили, със сигурност ще преоткриете сюжета, но в обратен вариант, в историята на закопчания в Милано и очакващ екстрадиция в САЩ руски шпионин Артьом Ус, който макар и арестуван с обвинението, че е изкупил за сметка на Кремъл куп авангардни военни технологии на НАТО, успя да духне под носа на пазвантите си в Милано и да им прати “Много здраве!” от Москва, пише „Труд“. Вестникът разказва историята с бягството на руснак, който италианските медии нарекоха руския Джеймс Бонд.

Според “Кориере дела сера”, “Ла Стампа”, “Ил Фато Куотидиано” случаят с Артьом Ус раздразнил силно посолството на САЩ в Рим. Първо, защото въпреки американското несъгласие, закопчаният на 17 октомври м. г. на летище “Малпенса” в Милано Артьом Ус в края на ноември е бил поставен под домашен арест с електронна гривна на крака. И второ – след настаняването му в наетото от съпругата луксозно жилище в южните покрайнини на Милано, той бил посещаван от не един и двама негови сънародници, сред които със сигурност и хора на спецслужбите на Москва. Освен това докато бил под домашен арест Артьом бил държан под око едва ли не като дребен крадец, а не като “стратегическа фигура на руските военни напъни”, пише “Кориере дела сера”. И след като на 22 март научава за решението на Апелативния съд в Милано да бъде екстрадиран в САЩ за изправянето му пред съд, Джеймс Бонд от Москва действа направо като романно-екранния 007 – чупи електронната гривна, качва се на паркирания до дома му стар обикновен автомобил “Фиат Пунто”, след няма и три километра го чакат обаче четири мощни и еднакви черни джипа, той се намъква в един от тях, в подлез вероятно се прекачва в друг и още в Милано колите се пръскат в различни посоки. Две от тях стигат до Швейцария и Словения, като в едната е бил със сигурност Артьом, който според догадките на италианските си пазачи се качва в очакващия го на малко летище частен самолет и духва в неизвестна посока.

Няма начин да не бъдат ядосани САЩ на Италия, след като изчезналият Артьом Ус и петима други руснаци са обвинени отвъд Океана в заобикаляне на санкции, пране на пари, контрабанда на венецуелски петрол и трансфер на софтуер и технологии, както за граждански, така и за военни цели. Именно заради това 40-годишният син на губернатора на Красноярския район в Сибир Александър Ус и личен приятел на Владимир Путин е бил арестуван в Милано.

Иначе вчера Артьом Ус наистина прати “Много здраве!” на издирващите го в Милано чрез посредничеството на руски медии. “В Русия съм! – обяви той пред тях. – В тези няколко особено драматични дни до мен бяха силни и надеждни хора. Благодаря ви!”. “Италианският съд, на чиято безпристрастност първоначално разчитах, демонстрира своята ясна политическа пристрастност. За съжаление, той се подчини безусловно на натиска на американските власти!”, добави още Артьом Ус, заключавайки: “В сегашната международна обстановка, когато руските граждани са подложени на “игри без правила”, завръщането в родината, макар и по такъв “нестандартен” начин като моя, е победа!”.

ИЗТОЧНИК: Труд

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как руският Джеймс Бонд от Милано успя да избяга от екстрадиция в САЩ и се върна в Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!