Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Twitter маркира BBC и американски медии като „финансирани от правителството“

Tехнологичния милиардер Илон Мъск изпълни обещанията си за свобода на словото и прозрачност, след като купи социалната мрежа Twitter.

Първо, той възстанови акаунтите на потребители, който бяха блокирани от предишното ръководство. След това Мъск даде достъп на независими журналисти до т.нар. “Досиета Twitter” – вътрешни писма и документи, разкриващи повсеместна кампания на американското правителство, Пентагона и ЦРУ за цензура по теми като пандемията, войната в Украйна, президентските избори в САЩ.

Третата стъпка на Мъск беше да маркира западни медии като „финансирани от правителството“. По същия начин при предишното ръководство на Twitter руските, иранските и китайските медии бяха маркирани като принадлежащи на държавата Русия, Иран или Китай. Сега Мъск  също брандира множество западни медии за връзките им с властите.

Twitter добави таг „Government Funded“ в официалния акаунт на BBC, което предвидимо предизвика критики от страна на британската телевизия.

„Разговаряме с Twitter, за да разрешим този проблем възможно най-скоро. BBC е и винаги е била независима. Ние се финансираме от британската общественост чрез лицензионната такса“, заяви говорител на телевизията.

Преди това същата мярка беше приложена и към NPR за връзки с американскoто правителство. Медията стана известна с опитите си да заглуши историята за лаптопа на Хънтър Байдън, която хвърли светлина върху действия, включително бизнеса на сина на президента.

Twitter идентифицира финансираните от правителството медии като „медии, където държавата упражнява контрол върху редакционното съдържание чрез финансови ресурси, пряк или непряк политически натиск и / или контрол върху производството и разпространението“. Според обяснението на социалната мрежа медиите, които следват правителствен дневен ред дори без финансиране, могат да бъдат наречени контролирани от държавата.

От своя страна Би Би Си отрече твърденията за държавно финансиране, настоявайки, че е независима медия и твърди, че тя е изцяло финансирана от граждани на Обединеното кралство чрез лицензионни такси, включени в данъците. Въпреки това, британското правителство е това, което определя размера на таксите.

Директорът на британслата телевизия Ричард Шарп е бивш инвестиционен банкер, изградил успешна кариера в JP Morgan и Goldman Sachs, но няма нищо общо с журналистиката и медиите като цяло. Шарп преди това е действал като частен банкер на бившия премиер Борис Джонсън и дори е бил шеф на действащия премиер Риши Сунак в Goldman Sachs.

BBC е създадена с Кралската харта през 1927 г. и се управлява от Министерството на културата, медиите и спорта, докато основният донор на BBC е Службата за външна политика – британското външно министерство. Списъкът на важните спонсори включва и Американската агенция за международно развитие, Европейския съюз, NORAD – Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана и дори  Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Twitter маркира BBC и американски медии като „финансирани от правителството“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!