Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Макрон: Европа трябва да е автономна и да избягва въвличане в конфликти от името на САЩ


Китайският президент Си Дзинпин и президентът на Франция Еманюел Макрон позират преди чаена церемония в резиденцията на губернатора на провинция Гуандун в Гуанджоу, Китай, 7 април (AP-Yonhap)

Западна Европа трябва да преследва стратегическа автономия и да избягва да бъде въвличана в конфронтации от името на САЩ, заяви Еманюел Макрон пред Politico. Френският президент е правил подобни твърдения и преди, но въпреки това политиката на Франция не се е променяла.

В интервюто след визитата си в Китай тази седмица Макрон заяви, че „Европа е изправена пред голям риск“, ако „попадне в кризи, които не са наши“.

„Парадоксът би бил, че обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка“, каза Макрон. – „Въпросът, на който европейците трябва да отговорят… В наш интерес ли е да ускорим криза относно Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи по тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и китайската свръхреакция“.

Макрон се срещна с китайския президент Си Дзинпин преди интервюто, като направи извода, че „европейците не могат да разрешат кризата в Украйна, как можем достоверно да кажем за Тайван: „Внимавайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там?“

Часове след като Макрон напусна китайското въздушно пространство, Пекин започна военни учения около Тайван, ход, коментиранн от анализаторите като отговор на срещата на лидера на Тайван Цай Инг-Уен с Долната камара на Конгреса в сряда.

Отношенията между Китай и САЩ са в историческа ниска точка, като американският президент Джо Байдън на няколко пъти допусна, че Вашингтон ще се намеси военно, за да попречи на Пекин да обедини Тайван с континенталната част на Китай.

Конфликтът в Украйна също до голяма степен провали дискусиите за „стратегическа автономия“ в Европа. Докато Макрон и бившият германски канцлер Ангела Меркел говореха широко за намаляване на зависимостта си от САЩ през последните години, смяната на властта в Берлин доведе до това, че правителството на канцлера Олаф Шолц обърна десетилетията на пацифистка външна политика и започна да доставя оръжие на Украйна.

Френският президент „все още говори за стратегическата независимост на ЕС“, коментира руският външен министър Сергей Лавров. – „Сигурен съм, че няма да им бъде позволено да я имат“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Макрон: Европа трябва да е автономна и да избягва въвличане в конфликти от името на САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!