Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тези 13 държави не вярват на обещанията на САЩ за демокрация: „Галъп“

Гражданите на Ирак и 12 други държави с преобладаващо мюсюлманско население са скептично настроени към ангажимента на САЩ за изграждане на демокрация в техните държави, показват данни от проучване на „Галъп“.

Според социологическото проучване повечето хора в тези страни се съмняват в ангажимента на Вашингтон да ги остави да изградят собственото си политическо бъдеще без някакво ниво на надзор за насърчаване на демокрацията от страна на САЩ.

Анкетата беше публикувана по повод 20-годишнината от операция „Иракска свобода“ – войната в Ирак, водена от САЩ за сваляне на Саддам Хюсеин от власт, която започна през 2003 г.

Администрацията на тогавашния президент Джордж У. Буш започна операцията с твърдението, че Саддам разработва оръжия за масово унищожение, които потенциално биха могли да бъдат използвани срещу САЩ и техните съюзници. Такива оръжия обаче никога не бяха открити.

Две десетилетия по-късно малко над една четвърт от иракчаните смятат, че САЩ са ангажирани с предложението си за установяване на демокрация в страната, показва проучването. Обратно, около 72% казват, че не са съгласни, че САЩ са „сериозни“ за насърчаване на открити и свободни избори в Ирак.

По-ранни проучвания на „Галъп“ в държави с преобладаващо мюдюлманско население показаха, че възприеманата липса на напредък, свързана с американската външна политика спрямо мюсюлманските нациите, е била основен двигател на негативните възприятия за САЩ

Например, негативните възгледи в Египет са тясно свързани с липсата на напредък по въпросите, които според много египтяни са най-важни за подобряване на мнението им за САЩ, включително изтегляне от Ирак, премахване на военните бази от Саудитска Арабия и подкрепа за правата на мюсюлманите да избират свои собствени правителства.

Тези настроения продължават да се изразяват сред гражданите от 13-те държави, анкетирани през 2022 г. Хората в тези страни са по-склонни да не се съгласят, отколкото да се съгласят, че САЩ ще им позволят да решат собственото си политическо бъдеще.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тези 13 държави не вярват на обещанията на САЩ за демокрация: „Галъп“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!