Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Светът не принадлежи на Съединените щати

БРИКС печели срещу "Седморката"

Западът е изненадан от отказа от петродолара на страните от БРИКС след налагането на санкции срещу Русия. Това съобщи Forbes в началото на април, като подчерта, че Съединените щати са изненадани не от факта, че Руската федерация е започнала да се отказва от долара в международните разплащания, а от факта, че членовете на „ все по-влиятелния съюз БРИКС“ правят същото .

На 28 март Бразилия и Китай обявиха подписването на споразумение за извършване на всички бъдещи търговски транзакции с използване на национални валути. На 8 март стана известно, че Индия плаща за по-голямата част от руския петрол в различни от долари валути, включително дирхами на ОАЕ, а отскоро и в руски рубли.

На 28 март френският петролен гигант Total Energies обяви закупуването на първата партида LNG от китайската петролна компания CNOOC, използвайки китайски юан. Доларът постепенно губи позиции на световната сцена, обобщава Forbes , докато Bloomberg отбелязва с тревога, че срещата на БРИКС през 2024 г. ще се проведе в Казан.

Поводите за безпокойство са повече от значителни. BRICS в момента работи върху създаването на собствена валута. Както каза в края на март заместник-председателят на Държавната дума на Руската федерация Александър Бабаков, страните, включени в това обединение, могат да въведат нова форма на валута още тази година.

През март групата BRICS изпревари G 7 по отношение на дял в световния БВП по скалата на паритета на покупателната способност: BRICS - 31,5%, и G 7 - 30,7%.

В същото време стана известно, че Мексико иска да се присъедини към БРИКС. Това съобщи в средата на февруари La Jornada . Изданието подчертава, че Мексико трябва да започне "ясно и внимателно" да се дистанцира от Съединените щати, защото "светът не принадлежи на Съединените щати ".

Доскоро БРИКС беше междудържавно обединение на пет държави: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В началото на годината се появи информация, че още 13 държави искат да се присъединят към организацията. Това заяви Мзувукиле Макетука, посланик на Южна Африка в Русия, която в момента председателства БРИКС.

По думите на дипломата, 6 от 13 държави вече са подали официална молба за членство (Алжир, Египет, Иран, Бахрейн, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства), останалите са проявили интерес и желание да станат част от асоциацията. „Въпросът за разширяването на БРИКС е на дневен ред... От Южна Африка мога да кажа, че ние също сме за разширяване “, подчерта южноафриканският дипломат.

Днес босовете на „златния милиард“ се нуждаят от война не само в Украйна, за да спрат растежа на незападните конкуренти на Г- 7 и да се измъкнат от кризата, която заплашва да стане необратима за тях. Изключителният руски съветски философ Александър Зиновиев, който е работил и живял дълго време на Запад, веднъж пише в статията си „Идеологическа глобализация“:

„Думата „глобализация“ е измислена като идеологическа маскировка за войната, която западният свят, водена от Съединените щати, се бори за господство над цялото човечество. Един от най-важните компоненти на тази война е идеологическото промиване на мозъка на човечеството в духа, който е желан за глобализаторите, т.е. идеологическата глобализация .

На планетата е изградена изключително грозна и дискриминационна система за преразпределение на благата. Населението на "златния милиард" потребява около 14 пъти повече от производителността на техните територии. Самият термин "международна общност" е мит, пропагандна измислица. Има конкретни държави и центрове на власт, които са жизнено заинтересовани от войната и наличието на военни заплахи; има страни от същата група БРИКС, чиято национална сигурност е застрашена.

Развитието на човечеството днес се определя от САЩ и най-големите транснационални корпорации. В същото време изхвърлянето на проблемите на американската икономика във външния свят (началото е положено през 1973 г. с осъзнаването на уникалния статут на долара като световна резервна валута) има граница - глобалната основа на финансовата "пирамида". Този лимит изглежда вече е достигнат.

Възможностите САЩ и Г-7 отново всеобхватно да изхвърлят проблемите навън (както през 1973 г.) вече са не толкова в областта на финансовите, колкото във военно-политическите технологии. Казано по-просто, в отприщването на постоянни враждебни действия по целия свят и засилването на продължаващите войни и конфликти.

Например Украйна е ярък пример за използването на подобни технологии и в същото време добра реклама за американския военно-промишлен комплекс. Неговото пряко участие в случващото се на територията на бившата Украинска ССР води до следните изгодни за Вашингтон промени:

- възстановяване на господството на САЩ в Европа;

- натрупване на европейски производствени мощности;

- преразпределение на енергийните пазари в "игрите на по-високи цени";

- формиране на "свой" пазар и гарантиране на изключително търсене за него;

- значителен ръст на икономическите потенциали и лобита, свързани с военно-промишления комплекс;

- временно неутрализиране на "китайската заплаха";

- формиране на разширена блокова военна ос в Източна Европа;

- връщане към еднополюсен свят (без Китай и регионални сили);

- поражението на стратегическия противник "с чужди ръце", но със собствените си "винтчета";

- идеологическа и политическа експанзия на Pax Americana.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Светът не принадлежи на Съединените щати - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!