Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лятото ще донесе на Европа рядко природно бедствие

Учените предупреждават Европа за най-лошата суша от стотици години

Селското стопанство в ЕС е на прага на сериозна криза – а причината за това е рядък природен феномен. Предстоящото лято, казват климатолозите, ще донесе суша, каквато не е имало през последните петстотин години. Южните страни на Европа още сега въвеждат спешни мерки за пестене на водни ресурси и предстои нещо много по-лошо.

Едва жителите на Европейския съюз се зарадваха, че зимата свърши, която се оказа сравнително топла и следователно им позволи сериозно да спестят от отопление, когато бедата се зададе на хоризонта. Европа е изправена пред тежка суша. Малкото количество валежи, паднало през последните три месеца, вече доведе до там, че испанските, френските, италианските вестници са пълни със снимки на земята, осеяна с дълбоки пукнатини и почти апокалиптични прогнози за времето.

Ще внася ли Каталуния вода по море?

Най-драматичната ситуация днес може би е в испанския регион Каталуния. След повече от две години почти без дъжд, властите трябваше драстично да ограничат използването на вода, което засегна около шест милиона души (общото население на Каталуния е 7,5 милиона), живеещи в 224 общини, включително най-големите градове Барселона и Жирона. Създадените от природата резервоари са пълни само на 27%. Изкуствените водоеми са почти празни.

„Не сме имали такава катастрофална ситуация с водоснабдяването от 1905 г. Ние оценяваме степента на опасност, която заплашва населението, на четири точки по петобална скала“, каза регионалното правителство.

По-специално басейните на реките Тер и Лобрегат (те доставят вода на няколко района на Барселона и Жирона, където е съсредоточена по-голямата част от населението на Каталуния) и водоносният хоризонт Флувиа Муга са пострадали от суша. Властите бяха принудени да обявят намаление с 40% на обема на водата, предназначена за използване в селското стопанство, и с 15% за промишлеността. Поливането на тревата и цветята в парковете и градините ще бъде забранено, а използването на вода за поддържане на дърветата ще бъде разрешено само ако това става с лейка, а не с маркучи. Освен това ще бъде забранено миенето на улиците с питейна вода.

Обявено е и намаляване на нормите за потребление на вода в бита: вместо 250 литра на човек вече са допустими 230.

През последните три години лятото в автономията е било "необичайно горещо и прекалено сухо", казват местните метеоролози. Надеждите, че ситуацията може да се подобри, разбира се, не умират, но вероятността те да се сбъднат е близо до нула. „За да преодолеем сушата и възможните последици от нея, е необходимо нашата земя да получава най-малко 50 литра дъжд на квадратен метър всеки ден в продължение на четири последователни месеца“, каза ръководителят на каталунското правителство Пере Арагонес.

Испанската радиостанция КОПЕ в своите прогнози не изключва, че може да се стигне до петата степен на опасност - и тогава властите ще трябва да прибягнат до строго нормиране на водоснабдяването на земеделските земи и промишлените предприятия. До спирането му, както беше през 2008 г., когато водата трябваше да се доставя до Каталуния по море.

Франция - страна на празни басейни и неполивани градини

Безпрецедентна е ситуацията и във Франция: в някои департаменти в южната част на страната беше забранено поливането на градини, паркове, футболни игрища, тенис кортове и дори пълнене на плувни басейни. Вече се стигна до там, че администрациите на някои градове спряха да издават разрешителни за строеж на нови басейни.

„През февруари-март 2023 г. само в столичния регион на страната не е валяло 32 поредни дни. Това е най-дългият регистриран период без валежи от 1959 г. И ако си спомните, че лятото на 2022 г. беше изключително горещо, става ясно, че сушата във Франция вече е започнала, без да дочака юни. А перспективите за попълване на водните запаси, така че нашите фермери да нямат проблеми, са много илюзорни “, пише “Льо Гран Континент”.

Европа и средиземноморският регион ще се сблъскат със суша, по-силна и по-разрушителна това лято от същото явление преди година“, предупреждават експерти от спонсорираната от ООН Междуправителствена група по изменение на климата. Техният доклад беше представен по време на скорошна конференция за водните ресурси в Ню Йорк.

С рекорден национален дефицит на валежи, президентът Еманюел Макрон призова французите да приемат „план за трезвост към водата“ (в смисъл на трезвеност, тоест балансирано отношение към изразходването на ценна влага). В навечерието на зимата президентът вече използва подобна терминология, призовавайки французите да пестят газ, призовавайки за „енергийна трезвеност“, защото „периодът на изобилие от газ приключи“. Според метеоролозите най-малко 80% от подземните води в страната са под нормалните нива.

Италия: до острова не по вода, а по суша

В Италия няколко езера и резервоари са на път да пресъхнат. Нивата в езерата По, Гарда, Маджоре, Изео са по-ниски, отколкото по време на сушата през лятото на 2022 г. Изображение на пътеката до остров Сан Биаджо на езерото Гарда се разпространи като вирус, което показва, че вече е възможно да стигнете до острова в средата на езерото по суша. Метеоролозите с тревога гледат върховете на италианските Алпи: върху тях има много по-малко сняг, отколкото в минали години. Не трябва да се чака планинските реки отново да се напълнят с вода поради спускащи се лавини.

Дори такава уредена страна като Австрия бие тревога. Миналото лято известното езеро Зикзее почти пресъхна. Надеждите, че зимата ще възстанови водоснабдяването, не се сбъднаха: имаше толкова малко сняг, че дори много ски курорти успяха да построят писти за слалом.

„В алпийския регион снеговалежът беше наполовина по-малък от обичайния. Беше тежка зима не само за центровете за зимни спортове. Това означава неблагоприятни начални условия за пролетта и топлия сезон. Снегът не е нищо друго освен натрупани валежи“, обясни изследователят на климатичната система Клаус Хаслингер от австрийската метеорологична и климатична служба “Геосфера”.

Какво се случва?

„Възможна причина за установяването на дългосрочна ивица от засушаване в Европа се обяснява с факта, че между Северна Африка и Западна Европа разликата в атмосферното налягане се е увеличила през последните десет години. Поради това горещите вълни от Сахара започнаха да отиват по-често в директна северна посока, движейки се през Португалия и към Великобритания. Колкото по-на изток, толкова по-слабо е тяхното влияние върху климата“, пишат европейски изследователи в списание “Нейчър”.

Сухите ветрове не достигат Русия, така че нищо не заплашва посевите на нашата страна. Но страните от Европейския съюз изпаднаха в период на повтарящи се засушавания.

И все пак, смятат авторите, все още няма смисъл да се говори за глобална катастрофа и „местните явления се вписват добре в статистиката за редуващи се суши и дъждовни години“. „Открихме, че последните засушавания (говорим за 2003, 2015 и 2018 г.) са в границите на естествената променливост и няма причина да ги категоризираме като безпрецедентни в контекста на последното хилядолетие“, следва от материалите на “Нейчър”. „Въпреки че ако вземете по-кратък период от време, например век, можете да говорите за рекорди”, допълват авторите.

Безпрецедентна така предизвика тревога в целия континент за заплахи за продоволствената сигурност, предстоящ недостиг на вода и дори вероятен спад в производството на енергия. От 2018 г. в Европа започна тежка суша, което доведе до рязък спад на нивата на подпочвените води, според Техническия университет в Грац в Австрия.

Според “Инфобей”, „Анализ на поредицата от сухи и дъждовни периоди предполага, че това лято може да бъде по-лошо от миналата година, когато континентът преживя засушавания, каквито не са били виждани от 500 години.“

Проучване на Европейската обсерватория за засушаване показва, че голяма част от Франция и Великобритания изпитват дефицит на почвена влага. Голяма част от метеорологичната карта на Ирландия е оцветена в червено, което показва заплаха за растежа на растителността. Сателитните данни от експертите на европейската сателитна служба “Коперник” потвърждават, че „континентът е прекалено сух“.

Изследователят Андре Торети от Съвместния изследователски център на Европейската комисия каза, че „като се има предвид настоящата ситуация и като се имат предвид дългосрочните ефекти от сушата през 2022 г., ако няма достатъчно валежи през следващите седмици, съществува висок риск от загуба на реколта, както и отрицателно въздействие на ситуацията върху производството на енергия, речния транспорт и екосистемите."

Излишно е да казваме, че Европа я очаква много сложно лято по отношение на осигуряването на храна. Още днес зеленчуковите щандове на британските супермаркети са загубили своята наситеност и разнообразие от продукти, отбелязва “Инфобей”. Липсата на вода в обработваемата площ вещае сериозно намаляване на бъдещата реколта в Европа. Интересно как ще говорят тогава нашите „партньори“ по зърнената сделка, които пречат на доставките на руски храни?

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лятото ще донесе на Европа рядко природно бедствие - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!