Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коалицията ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Зор ще види американският посланик


Снимнка: БНР

Зор ще види американският посланик. Баце го подчиниха с Магнитски, ама няма как да приложиш Магнитски срещу

Партиите в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ПП ГЕРБ. Това каза на пресконференция Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. 

Нашето решение, че няма да подкрепим мандата на ГЕРБ е на база ценностни различия, обясни Кирил Петков. Но напомни, че ще работят по политики с всички партии. Трябва да приемем бюджет максимално бързо, обясни той. А сред приоритетите изброи още цените на храните, еврозона и Шенген. Ще работим и говорим с всички партии по важните политики на България.

И ако с първия мандат ГЕРБ не успее да формира правителство, ние във втория мандат ще предложим правителство, обясни Петков.

Оценяваме и си даваме сметка, че около 80% от гражданите искат да се прекрати политическата криза и да бъде създадено редовно правителство. Ние сме солидарни с тях, но не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов, категоричен бе и Атанас Атанасов от ДСБ. Ние сме коалиция, не сме орган за реабилитация, нито за амнистия, обясни той. И сред приоритетите си изброи закони за реформа на службите за сигурност.

При едно редовно правителство е най-добре президентът да се прибере в президентството и да не позиционира България в международен план, предупреди Атанасов.

Според Христо Иванов обединението им има потенциал и на тези избори не е успяло да го постигне целия.

Големият въпрос е да има управление, но то да е такова, че да може да реализира приоритетите пред България на практика, не на думи. Без дълбока правосъдна реформа нито една от тези реформи не може да бъде изпълнена, предупреди Иванов. 

От формацията са започнали и своя анализ на резултатите. "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени места - градове, села, малки градове, областните центрове и София. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани за това, че европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват. В следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места в страната и да поговорим с всички български граждани".

Това, което трябва също така да отчетем, обаче е, че има сериозни проблеми с провеждането на тези избори. Имаме 5 пъти повече невалидни бюлетини - 45 000 невалидни бюлетини в тези избори при по-малко от 9000 в предишните, които имаха същия брой гласоподаватели.

В 2234 секции - или почти 17% от секциите - има разминаване между гласовете, регистрирани от машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините - това е по информация на Министерството на електронното управление. По-притеснително е, че в 303 от 700 рискови секции, идентифицирани от Антикорупционния фонд, въобще не се е предавало видеонаблюдение. В 225 се е предавало, но с прекъсвания и без да се показват бюлетините на видеокамерата. Тоест от 700 от най-рисковите секции само в 172 има реално видеонаблюдение с ясно показани бюлетини". 

Лидерите на партиите в коалицията ПП - ДБ не отговориха на журналистически въпроси, след изявленията, които направиха.

Източник: БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Коалицията ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!