Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво не е наред в изтеклия „секретен план“ на НАТО за украинска офанзива


Снимка: Ройтерс

На 6 април в интернет се появиха снимки на документ, описващ подробно планираната украинска офанзива. „Изтичането“ на документа съвпадна с новината, че учението на НАТО Defender 2023, планирано за края на април, може да се превърне в параван за операция за снабдяване и подкрепа на украинските части. По-внимателното вглеждане в документа обаче поражда съмнения в неговата автентичност.

Кога се появи документът

Предполагаем таен план за подкрепа на офанзивата на въоръжените сили на Украйна попаднаха в интернет ден преди изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за началото на такава предстояща офанзива. Държавният секретар на САЩ каза, че офанзивата ще започне „в рамките на няколко седмици“. Съществуването на изтеклия таен план стана широко коментирана новина, след като New York Times публикува статия, че Пентагонът e започнал разследване как е изтекъл документът въпреки уточнението, че цифрите за броя на жервтите са фалшифицирани.

Всички световни медии веднага съобщиха за изтеклите документи, което не се е случвало никога при предишни изтичания на класифицирана информация, касаеща документи на американското правителство. 

Документите продължават да циркулират в социалните мрежи и няма никаква реакция за разлика от предишни подобни инциденти, последвани от повсеместна цензура.

Каква информация съдържат 

Изтичане на документи от този вид не е имало досега от начало на войната в Украйна. Трябва да се отбележи, че публикуваният план включва не само данни с график за снабдяване на украинските части с оръжие и боеприпаси на НАТО, но и информация за структурата на бригадите и батальоните, уж подготвени за настъпление.

В документа с дата 1 март се съдържа информация, че за настъплението на бригадите на въоръжените сили на Украйна са необходими 253 танка, повече от 380 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 480 автомобила, 147 артилерийски оръдия и 571 бронирани машини HMMWV.

Кои данни са най-съмнителни

Предполагаемото местоположение на руските части на картата на военните действия (те са отбелязани в червено) вероятно е събрано от открити източници. Няколко проукраински ресурса за проследяване на военни действия наведнъж са публикували почти идентична информация.

Също така в „тайния план“, попаднал в интернет, съотношението на убитите и ранените от въоръжените сили на Украйна и въоръжените сили на Русия е променено. Първоначално в първата версия на документа, разпространена в Интернет, загубите на украинската страна бяха оценени на около 16,5-17 хиляди души. В следващата версия те са увеличени почти пет пъти – до 65-70 хиляди души. В същото време предполагаемите известни загуби на въоръжените сили на Русия съвпадат с данните, публикувани от министерството на отбраната на Украйна.

Прави впечатление откровената фалшификация на данните за готовността на въоръжените сили на Украйна. В документа се посочва, че от девет бригади на въоръжените сили на Украйна, за които се твърди, че са на обучение до 31 март и 30 април по стандартите на САЩ и НАТО, пет формирования са с нулево ниво на подготовка: това са 82-ра въздушнодесантна бригада, 32-ра, 117-а и 118-ма бригада за териториална отбрана, както и 21-ва механизирана бригада.

Дори в тези бригади да са се обучавали две-три роти, а самото обучение да не е завършено, не може да има нулево ниво на подготовка. В същото време най-висок процент на бойна готовност е отчетен само в 47-а механизирана бригада (40%) и 46-а десантно-щурмова бригада (60%) от въоръжените сили на Украйна.

Нещо повече, в плана за настъпление се споменава нерелевантно количество военна техника.

Например, от 109 бойни машини на пехотата M2 Bradley, изпратени на въоръжените сили на Украйна, по неизвестна причина в офанзивата ще участват само 99. Освен това превозните средства не са разпределени по бригади и са зачислени само към едно формирование – 47-ма механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна, който не разполага с тежки танкове.

Вместо съветските Т-72 или Т-64БВ тази бригада разполага само със словашки Т-55С със 105 мм оръдия, които са трудни за използване в широкомащабно настъпление.

Дребни грешки и неточности в изчислението на оборудването, историята на коригиране на загубите, както и наличието на бригади с „нулева“ готовност показват, че документът, изтекъл като таен план, вероятно е бил изготвен и разпространен в интернет с определена цел.

Целта може да бъде подценяване на реалния брой боеспособни и готови за настъпление подразделения на въоръжените сили на Украйна или отвличане на вниманието от други събития, свързани с реалното настъпление.

ИЗТОЧНИК: Военна Хроника

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво не е наред в изтеклия „секретен план“ на НАТО за украинска офанзива

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!