Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Директорът на ЦРУ на тайна визита в Рияд заради сделката за мир между Иран и Саудитска Арабия


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, снимка: Bloomberg

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е заминал на необявено посещение в Саудитска Арабия тази седмица, съобщи Wall Street Journal. Според вестника Бърнс е признал пред саудитски официални лица, че САЩ „са били хванати неподготвени“, след като кралството се е съгласило на сделка за възстановяване на отношенита с Иран с посредничеството на Китай. CNN също потвърди новината за тайната визита на директорът на ЦРУ до саудитската столица.

По време на необявеното пътуване до Саудитска Арабия тази седмица Бърнс „изрази разочарование“ от Рияд и заяви, че Вашингтон „се чувства хванат неподготвен“ от подновената дипломация на Рияд както с Иран, така и със Сирия, съобщиха множество неназовани източници пред Wall Street Journal.

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия проведоха разговори в китайската столица в четвъртък, където обсъдиха редица въпроси, свързани с новата инициатива, включително повторно отваряне на посолства в двете страни, определяне на посланици и дори посещение в Рияд на иранския президент Ебрахим Раиси.

След години на противопоставяне като регионални противници, Техеран и Рияд сключиха пакт за нормализация на отношенията между двете държави на 10 март след тайни преговори с посредничеството на Пекин. Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възобновят официалните дипломатически отношения, които бяха прекъснати през 2016 г. Сделката бележи голямо дипломатическо постижение за Китай и е повратен момент в геополитиката на Близкия изток.

След обявяването ма споразумението първите дипломати на Саудитска Арабия и Иран разговаряха по телефона поне три пъти и се надяват да постигнат компромиси по няколко нерешени въпроса – войната в Йемен, която бушува повече от осем години и доведе до смъртта на хиляди йеменци и най-голямата хуманитарна катастрофа в Света, по данни на ООН.

Техеран също така работи за възстановяване на контактите с Обединените арабски емирства, друга монархия от Персийския залив, която отдавна е в противоречие с Ислямската република. По-рано тази седмица иранският заместник-министър на външните работи Али Багери заяви, че страната му е назначила посланик в Абу Даби за първи път от близо десетилетие. Съобщава се, че Рияд също се стреми да постигне подобно разбирателство със Сирия и се надява да покани президента Башар Асад на посещение по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Докато Белият дом приветства новата дипломация публично, оплакванията на Бърнс до саудитските представители тази седмица могат да подчертаят опасенията относно нарастващото влияние на Пекин в региона. Напрежението между Рияд и Вашингтон също нараства от миналата година, когато ОПЕК+, група от големи износители на петрол, водени от Саудитска Арабия, избра да намали производството. Според медийни публикаци този ход е „разгневил“ президента Джо Байдън, който твърди, че намалението ще бъде от полза за Русия, друг голям износител на енергия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Директорът на ЦРУ на тайна визита в Рияд заради сделката за мир между Иран и Саудитска Арабия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!