Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лоши новини за долара! Поредна победа за Русия и Китай: Франция се отдръпна от петродолари

Френската Total не напуска Руската федерация и дори търгува за юани.

Енергийните компании на Франция (Total Energies) и Китай (CNOOC) приключиха първата по рода си сделка за продажба на втечнен природен газ на Китай, сключена в юани, пише RFI.

65 000 тона LNG от ОАЕ, които френската фирма продава на Китай, отбелязват важна стъпка в усилията на Пекин да подкопае щатския долар като основна валута в търговията с газ и петрол.

„Споразумението улесни ценообразуването в различни валути, сетълментите и трансграничните плащания “, каза Гуо Сю, председател на Shanghai Oil and Natural Gas Exchange, който улесни сделката.

Нито Total Energies, нито CNOOC пожелаха да коментират подробно сделката. И това се очаква.

По време на забележително посещение в Рияд през декември 2022 г. китайският президент Си Дзинпин покани страните от Персийския залив да използват Шанхайската борса като платформа за сетълмент на петролни и газови транзакции в юани, припомня RFI.

Очевидно този призив е бил чут. И това не е първият елемент от голяма мозайка. През изминалата година Русия също конвертира значителна част от търговията в юани и рубли, което доведе до естествено намаляване на дела на долара и еврото.

По време на неотдавнашното посещение на президента на Бразилия в Пекин беше постигнато и споразумение за преобразуване на търговията между двете страни в национални валути.

Както подчертава RFI, преди всички промени юанът представляваше само 2,7% от транзакциите на пазара на петрол и газ, докато делът на щатския долар надхвърляше 40%. Сега този дисбаланс е коригиран.

Въпросът тук обаче не е за замяната на долара с юана, а за дедоларизацията като такава. Разбира се, важно е как точно ще се формира новата валутна кошница за покупки на петрол. Но това все още е второстепенен въпрос.

Постепенно излизане от петродолара започна и Индия. През февруари нейните търговци преминаха към плащане на по-голямата част от доставките на руски петрол в националната валута на ОАЕ – в дирхами. Индийските рафинерии основно купуват руски петрол от търговци в Дубай, включително Everest Energy и Litasco, подразделение на руската Лукойл.

Има и още един нюанс. Сигурно ли е, че LNG ще плава до Китай от ОАЕ? Известно е все пак, че пазарът на петрол и газ се основава на бартер и замяна на едни доставки с други, по-изгодни от логистична гледна точка.

Не може да се изключи, че Total е продавал LNG на Китай, който физически е бил произведен в Руската федерация. Защото, за разлика от много конкуренти, французите не напуснаха Русия, въпреки че намалиха присъствието си на пазара.

Както заяви изпълнителният директор на компанията Патрик Пуян през есента, TotalEnergies продължава да работи в Русия, за да осигури на Европа енергийни ресурси. По неговите думи, компанията прави това по искане на "европейските правителства".

Пуян увери, че Total спазва всички санкции и се оттегли от всички активи, които не са свързани с подобни доставки. Всичко, което остава, казват те, е такава дреболия като договор с руски завод за втечнен природен газ, 70% от чиято продукция отива в ЕС. И щом Брюксел реши да наложи санкции срещу газа от Руската федерация, Total веднага ще прекрати договора, увери изпълнителният директор.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нова победа за Русия и Китай: Франция се отдръпна от петродолари - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!