Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държава стои зад взривовете на „Северен поток“


Газ извира на повърхността на Балтийско море след експлозиите на “Северен поток” през септември миналата година.

Нови разкрития на шведското разследване

Установен е видът на експлозивите

Замесеност на свързан с държава фактор във взривовете на “Северен поток” е “абсолютно основен сценарий” за случилото се, макар че установяването на идентичността на извършителя ще бъде трудно. Това обявиха днес от шведската прокуратура, разследваща експлозиите, предаде Ройтерс.

Те станаха през септември миналата година. Няколкото взрива повредиха тръбите на действащия газопровод “Северен поток 1” и на новопостроения “Северен поток 2”, по които се доставя синьо гориво от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Експлозиите прогърмяха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и двете страни са установили, че взривовете са умишлени, но още се разследва кой стои зад тях.

“Хората, които са сторили това, вероятно са били наясно, че ще оставят следи и са се постарали нито едно доказателство да не насочва в една посока, а в няколко”, каза пред Ройтерс шведският прокурор Матс Люнгквист. И допълни, че това “прави трудно посочването на един извършител”.

Люнгквист посочи, че разследващите са успели да определят какъв вид експлозиви са били използвани, което е елиминирало “голям брой възможни участници”, но отказа да назове за какви взривни материали става въпрос. “Работим безусловно и обръщаме всеки камък, като не оставяме нищо на случайността”, увери още прокурорът Люнгквист.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държава стои зад взривовете на „Северен поток“ - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!