Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестиращите в Париж щурмуваха офиса на американския гигант BlackRock


Снимка: Twitter

Стотици французи, които от седмици протестират срещу промените в пенсионната система на френския президент Еманюел Макрон, нахлуха в централата в Париж на американската инвестиционна компания BlackRock с лозунги и запалени димки.

Синдикалните действия в историческата сграда Centorial в Париж бяха насочени към BlackRock заради дейността на частния пенсионен фонд на американската компания, обясни 51-годишната протестираща Франсоаз Оник пред Ройтерс.

„Правителството иска да принуди хората да финансират собственото си пенсиониране с частни пенсионни фондове, но това, което знаем, е, че само богатите ще могат да си плащат“, каза друг протестиращият, който е учител.

Акцията дойде на 11-ия ден от национални синдикални стачки и демонстрации срещу плана на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

BlackRock не отговори на искането на Ройтерс за коментар.  За разлика от много други европейски страни, в които пенсиите се финансират поне частично от частни пенсионни фондове, Франция има система, при която вноските на тези, които работят в момента, директно финансират пенсиите на тези, които сега са в пенсия.

Правителството казва, че е необходима промяна, за да се запази пенсионната система от фалит.

Пеейки любимия лозунг на протестиращите срещу пенсионната реформа във Франция „On est la“ („Ние сме тук“), демонстрантите напуснаха сградата след половин час, без да причиняват никакви материални щети.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Протестиращите в Париж щурмуваха офиса на американския гигант BlackRock

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!