Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Една жена каза...", че Си ще се обади на Зеленски, когато му дойде времето. А какво е казал Си?

Фон дер Лайен се включи в срещата на френския президент Еманюел Макрон с китайския Си Цзипин и се очаква да има разговор на четири очи с домакина по-късно© Reuters

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че кризата в Украйна все повече се затяга, намалявайки шансовете за постигане на мир.

"Кризата в Украйна се затяга и ще е сложно да бъде разрешена", заяви Си след среща с френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин в четвъртък.

Макрон и Фон дер Лайен не скриха, че една от целите на визитата им в Китай е да убедят Пекин да посредничи за постигане на мир.

Си Дзинпин не се трогна нито от заплахите, нито от призивите на Макрон за подкрепа на Украйна: Politico

Според председателя на Европейската комисия китайският президент е изразил готовност да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, "когато времето и условията са подходящи".

Зеленски неколкократно призова Си Цзипин да се чуят, след като китайският президент разговаря надълго с Владимир Путин в Москва преди две седмици.

"Беше интересно да чуя, че президентът Си Цзинпин потвърди желанието си да разговаря, когато условията и времето са подходящи", каза Фон дер Лайен по време на пресконференция в Пекин, отбелязвайки, че това е "положително развитие".

Председателят на Еврокомисията каза, че е призовала китайския президент да се свърже със Зеленски.

В ключова реч преди визитата в Пекин Фон дер Лайен обвърза отношенията между ЕС и Китай с позицията на Китай спрямо войната в Украйна.

След срещата със Си Цзипин Фон дер Лайен каза, че "трябва да има справедлив мир и пълно зачитане на Хартата на ООН и международното право", като и ЕС, и Китай има с какво да допринесат за постигането им.

Очаква се следващата седмица върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел да пристигне в Китай за по-конкретни разговори. Миналият месец Борел заяви, че партньорството между Москва и Пекин има граници, въпреки официалната реторика, която твърди противното.

Разделяне или намаляване на риска

Търговските отношения между Европейския съюз и Китай са все по-дисбалансирани, каза още Фон дер Лайен, подчертавайки, че за ЕС остава приоритет да защити своите интереси, за да осигури равни условия.

"Не виждам отделянето от Китай като жизнеспособна или желана стратегия. Но също така виждам редица рискове, с които Европа трябва да се справи. Така че в тази светлина - и в настоящата геополитическа среда - е по-важно от всякога да разговаряме помежду си и да поддържаме отворени линиите за комуникация", каза Фон дер Лайен.

Тя посочи, че Европа е най-големият експортен пазар на Китай, а китайският е трети за европейските производители и затова двете страни трябва да се "справим с някои критични дисбаланси в нашите икономически отношения".

Източник: Дневник

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фон дер Лайен обяви, че Си ще се обади на Зеленски, когато му дойде времето | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!