Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гълъб Донев обеща: По 70 лева за Великден за най-бедните пенсионери

Социалната помощ ще вземат хората с доход за старост под 504 лева

По 70 лева добавки за Великден ще даде кабинетът на пенсионерите, които получават пенсия  под линията на бедност, т.е. под 504 лева, но без добавки и компенсации към тях. Това са пенсии за стаж и възраст, инвалидни пенсиии, наследствените от починал родител и др. 

Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев. Възрастните ще получат парите непосредствено преди великденските празници.

Средствата, които държавата отделя за изплащането на добавките за възрастните са в размер на 72 милиона лева, информира министър-председателят.

Липсата на нормативна възможност от настоящия бюджет за изплащане на великденските добавки към пенсиите ни затрудни. Разбираме, че голяма част от пенсионерите са в затруднено финансово състояние, заяви Донев. 

Ще направя важно уточнение - добавмката към пенсията е вид социална подкрепа към най-уязвимите., не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос, каза премиерът. 

Принципът който се прилага в ЕС - социалните мерки да се насочат към най-уязвимите, като без съмнение такива са възрастните, които получават пенсия под линията на бедност, продължи той. 

За някои това е лесна работа, уверявам ви, че не е. Осигуряваме тия средства въпреки ограниченията, която ни даде 48-то НС, от спестен ресурс, обясни Гълъб Донев.

Той обясни, че съзнава как се чувстват останалите пенсионери, особено хората, чийто месечен доход е малко над 504 лева, но това са възможностите на бюджета в момента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гълъб Донев обеща: По 70 лева за Великден за най-бедните пенсионери - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!