Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо Западът е толкова недоволен от действията на ОПЕК+

Решението на ОПЕК+, което беше секретно до самото си обявяване, да намали сериозно производството, шокира Запада. Самият картел обяснява неочакваното си решение с факта, че световната икономика е на прага на нова криза. И ОПЕК+ не иска да изостава, както през 2008 г. Има обаче и друга важна причина – това е противопоставянето между САЩ и Саудитска Арабия. Какво следва за петрола?

ОПЕК+ изненада всички с неочаквано решение да намали добива над текущото намаление от 2 милиона барела на ден. Допълнителното намаление ще бъде 1,657 милиона барела на ден. Саудитска Арабия и Русия ще намалят по 500 000 барела.

Още през март Русия доброволно намали производството с такъв обем, но тогава беше за един месец, сега, като част от решението на ОПЕК+, намалението на руското производство ще бъде валидно до края на 2023 г.

„Удивително е как този път картелът успя да запази в тайна всичко до самото съобщение. За световния пазар и за САЩ това, разбира се, беше шок“, каза Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Ефектът на изненадата проработи. „Брент“ веднага реагира и поскъпна с 5%, или 4 долара, и това най-вероятно не е границата. От друга страна, САЩ изразиха своето недоволство от това поведение на ОПЕК. Те смятат намаляването на производството на петрол сега за нежелано.

Това решение показва как Саудитска Арабия започва да води по-независима политика, тъй като отлично разбира реакцията на Вашингтон.

„Страните от ОПЕК вземат това решение като отговор на действията на САЩ и ЕС, които повишават лихвите по рефинансиране, като по този начин забавят икономиката и намаляват нуждата от гориво. Освен това увеличението на лихвения процент на Федералния резерв на САЩ намалява потока на пари към борсите и намалява търсенето на стоки, включително петролни фючърси. За да не падне цената на горивото под 60 долара за барел, петролните играчи ограничават производството“, каза Юшков.

Освен това САЩ бяха решили да не започват да купуват петрол за съхранение в стратегическите резерви на страната, въпреки спада на цените на петрола. Тоест САЩ направиха всичко, за да продължат да падат цените. „На фона на вече високото напрежение в отношенията между страните, тази стъпка може да принуди кралството да действа самостоятелно“, смята Игор Галактионов, експерт по фондовия пазар.

Самите саудитци обясниха решението си с необходимостта да предотвратят спада на цените на петрола на фона на заплахата от глобална икономическа рецесия, за да не повторят грешката от 2008 г., когато ОПЕК отлагаше това дълго време и след това вече не можеше да се справи с последствията.

„Очевидно глобалната криза е на прага и внезапното решение на ОПЕК+ само потвърждава това. Сега има различни твърдения, че банковата криза в САЩ и Европа ще прерасне в световна финансова и икономическа криза. ОПЕК+ явно предвижда именно това, така че производството ще бъде намалено. В противен случай излишъкът на пазара ще намали рязко цените и ще удари доходите на страните производителки“, казва анализаторът Артьом Деев.

Поскъпването на петрола ще доведе до поскъпване на горивата в САЩ, а това е чувствителен момент за американците. Белият дом положи толкова много усилия, за да гарантира, че бензинът не поскъпва и сега всичко отново отива на вятъра. В същото време в САЩ вече започва активният автомобилен сезон, а изборите приближават - през 2024 г.

Всичко това може да доведе до нов пик на инфлацията както в САЩ, така и в Европейския съюз, който върви по ръба в енергийно отношение. Миналата година на фона на поскъпването на горивата в тези страни инфлацията беше рекордно висока. За да се борят с това, централните банки повишиха рязко лихвите, което започна да забавя икономическия растеж. И сега всичко може да се завърти в кръг. „Нова вълна на ръст на цените на горивата отново ще повиши темповете на инфлация, които намаляват през последните шест месеца. Това означава, че периодът на по-високи лихви в икономиката на САЩ и Европа може да продължи по-дълго от очакваното, а това увеличава вероятността от настъпване на рецесия. А периодите на рецесия исторически са водили до спад в потреблението на петрол“, казва анализаторът Александър Потавин.

„Вероятно можем да очакваме ответни действия от САЩ, които отново могат да предложат създаването на някакъв съюз на купувачите, за който се говори от почти 20 години“, казва Деев. Говорим за антикартелния законопроект „Не ОПЕК“, който дава правомощията на Министерството на правосъдието на САЩ да завежда дела срещу членовете на ОПЕК за нарушения на антитръстовото законодателство.

Какво следва за цените на петрола? Администрацията за енергийна информация на САЩ очакваше петролен излишък от около 0,4-0,5 милиона барела на ден през втората половина на годината.

„Съкращението от ОПЕК+ обръща тази прогноза и дава дефицит от 1 милион барела на ден. Това е голяма промяна, която може да окаже значително влияние върху цените“, казва Галактионов. Сортът „Брент“ може да добави около 5-10 долара за барел и да се повиши до 90-95 за барел спрямо средната прогнозна цена преди новините от ОПЕК+ и при условие, че САЩ не започнат нови продажби на петрол от складове“, смята експертът.

Експертите смятат, че ОПЕК+ все още се опитва само да поддържа цената на адекватно ниво, за да не падне до 70-60 долара. Всички - и продавачи, и купувачи - биха били доволни от цена от порядъка на 90 долара за барел. Така доходите на износителите остават високи, а купувачите могат да си позволят да купуват петрол. Важно е да не се убива търсенето с твърде високи цени, което добре се разбира в ОПЕК+. Следователно, ако „Брент“ внезапно започне да струва над 95 долара за барел тази година, тогава ОПЕК+ може да реши да увеличи производството си, за да стабилизира котировките, признава Александър Потавин.

За Русия е важно цените на петрола в света да останат стабилни и руският „Урал“ да не пада под 45 долара, тъй като това е важно за бюджета. „Що се отнася до руските компании, ние вярваме, че те също ще се възползват от по-високите световни цени“, казва Галактионов.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо Западът е толкова недоволен от действията на ОПЕК+ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!