Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дедоларизацията на света: САЩ губят долара като оръжие за натиск срещу независими държави


Рено Жирар, снимка: Le Figaro

Френският геополитически експерт Рено Жирар предупреди за задаващата се дедоларизация на света, причинена не от друг, а от самите САЩ. Експертът заяви, че Вашингтон е използвал прекомерно зелените пари като инструмент за политически натиск и в днешно време все повече страни започват да бягат от създадената от САЩ глобална финансова система. Алтернативата е да се създаде двустранна търговия в национални валути. Някои държави като Русия и Китай отидоха още по-далеч и направиха свои собствени платежни системи.

Превръщайки валутата си в инструмент за политически натиск върху други нации, САЩ несъзнателно стартираха световно движение за сваляне на „кралския долар“. Тоталната дедоларизация няма да се случи за една нощ, но очевидно е необратима тенденция“, коментира Рено Жирар в статия за Le Figaro.

Експертът цитира примера с използването на долара като инструмент занатиск, като се позова на френската банка BNP Paribas. През 2014 г. Министерството на правосъдието на САЩ осъди финансовата институция на независима държава на парична санкция от 9 милиарда долара за търговски сделки с Иран, Судан и Куба – страни, които от десетилетия са под икономически санкции на САЩ. По този начин американските власти демонстрираха, че не искат други да търгуват с тези страни, използвайки долара.

Френският анализатор даде като пример и страните от БРИКС, като посочи усилията им да избегнат използването на долара в двустранните сделки. Държавите-членки на тази група планират да създадат своя собствена валута за вътрешна търговия. Той споменава създаването и разпространението на китайската трансгранична междубанкова платежна система (CIPS) за банкови преводи като алтернатива на американската система SWIFT. Русия също премина към използване на собствената си банкова система „Мир“.

Анализаторът посочва замразяването на резервите на руския долар от Запада в отговор на началото на войната на Москва в Украйна като един от последните ходове за използването на долара като оръжие. Според експерта такъв ход води до това все повече страни да намаляват дела на долара в резервите си от чуждестранна валута.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дедоларизацията на света: САЩ губят долара като оръжие за натиск срещу независими държави

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!