Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Финландия официално се присъедини към НАТО


Финландия стана член на НАТО. Швеция и Украйна също са подали молба за членство.

Финландия официално стана 31-ият член на НАТО. Присъединяването на Хелзинки стана възможно, след като турският парламент одобри стъпката миналия четвъртък, което я направи последната страна, ратифицирала разширяването на военния блок.

Финландският външен министър Пека Хаависто подписа споразумението за присъединяването на страната си в централата на НАТО в Брюксел. Очаква се процесът да приключи официално на срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

В събота официалният вестник Resmi Gazete на Турция потвърди, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е подписал одобрението, което беше единодушно подкрепено от турските депутати по-рано същата седмица.

Този ход беше предшестван от гласуване в унгарския парламент миналия понеделник, което също даде зелена светлина на кандидатурата на Хелзинки.

Необходимо е единодушното одобрение на всички държави от НАТО, за да се приеме нов член. Присъединяването на Финландия беше блокирано от месеци от Турция, който я обвини, че подкрепя кюрдски „терористични групи“ като Кюрдската работническа партия (ПКК).

По-рано този месец Ердоган изрази задоволство от „автентичните и конкретни стъпки“, които Финландия е предприела, за да отговори на опасенията на Турция.

Швеция, която подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия миналия май, досега не е успяла да направи достатъчно според Анкара. Кандидатурата на Стокхолм остава в застой, като турските власти критикуват страната за подкрепа на ПКК.

Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Politico, че се надява Швеция да се присъедини към алианса след президентските и парламентарните избори в Турция следващия месец и годишната среща на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли.

Швеция и Финландия се отказаха от дългогодишния си военен неутралитет миналата година, позовавайки се на войната между Русия и Украйна и предполагаема заплаха от Москва.

Русия многократно е предупреждавала, че ще отговори на разширяването на НАТО, като засили отбраната си в северозападната част на страната. По-рано Москва посочи по-нататъшното разширяване на блока като една от причините за руско-украинския конфликт.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че ситуацията с Украйна, чието евентуално членство в НАТО е неприемливо за Русия, е „много различна от тази с Финландия“, която сега става член на алианса. „Затова тук едва ли има някакво сравнение“, подчерта Песков.

Той допълни, че Москва „внимателно ще наблюдава какво ще става във Финландия, как Северноатлантическият алианс ще използва територията на Финландия с оглед разполагането там на оръжия, системи, инфраструктура, които [ще] бъдат близо до нашите граници и потенциално ще ни застрашават. В зависимост от това ще бъдат предприети мерки.“

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО и действията от страна на алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт, предаде Ройтерс.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Финландия официално се присъедини към НАТО - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!