Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-прецакана е отново Европа

Йордан Халачев

Япония купува петрол от Русия на цена от 70 долара за барел, съобщават руските канали. Как така? Таванът за ЕС и за Г-7 на руският нефт е 60 $. Тоест, те могат, но ЕС е наказан и не може да купува руски и трябва да купува Brent по 80 $? Хвала на такава Европейска комисия и такива европейски лидери. И с нефта ни вкарват в капан подобен на "демократичния, американски, диверсифициран", но скъп шистов газ.

Като отговорно и превантивно действие, ОПЕК+ намалява производството, наопаки на желанията на Вашингтон. Русия прилага доброволно намаление с 500 000 барела на ден до края на 2023 г. от средното ниво на производство през февруари. Петролът Brent на фондовите борси поскъпна със 7% и варира около 80 $. Това става след изявленията на страните износителки за намаляване на производството.

Съединените щати разполагат само със санкционен лост за натиск, обаче петродоларът бавно, но сигурно си отива.

ОПЕК+ и Русия имат естествени лостове, в тях е и ножът и хлябът, (разбирай нефта). Това е икономическа война. Най-прецакана е отново Европа, начело с оная дето искала да "дезертира" от ЕК и се опитвала да се скрие в НАТО. "Халал да му е на НАТО"!

Ердоган каза, че вратите му са затворени за американския посланик в Анкара Джефри Флейк, след като дипломатът се срещна с кандидата за президент на Турция от опозиционните партии Кемал Кълъчдароглу. За разлика, при нас напливът към Козяк е по-сериозен.

Саудитска Арабия кани сирийския президент Башар ал Асад на срещата на върха на Арабската лига, през май в Рияд, като по този начин официално ще се сложи край на изолацията на Сирия в региона, предаде "Ройтерс". Какви са реакциите на Белия дом ще чуем скоро.

Китай започва разследване на Micron Technology, най-големият производител на чипове в САЩ, позовавайки се на опасения за националната сигурност, пише Financial Times.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!