Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американските войски трябва да напуснат Германия: депутат от Бундестага


Севим Дагделен

Берлин трябва да скъса със съществуващите „отношения на крайно подчинение“ на Америка и нейната външна политика, „белязана от нарушения на международното право“, заяви Севим Дагделен, заместник-ръководител на фракцията на Лявата партия в Бундестага. Германия трябва да поиска американските войски, разположени на нейна територия, да бъдат изтеглени, заедно с ядрените оръжия на Америка, настоя депутатът.

„След 78 години сега е време американските войници да се приберат у дома, каза Дагделен на парламентарно събитие по случай 75-ата годишнина от плана „Маршал“. Американските военни бази действат „като чужди зони, където германската конституция не се прилага“, каза депутатът, която е и член на парламентарната комисия по външни работи.

Вашингтон използва базите си на германска земя, за да води войни в чужбина и да извършва „смъртоносни удари с дронове“, каза Дагделен и добави, че някои от тези действия са „в нарушение на международното право“.

Тя разкритикува и редовните срещи на НАТО в американската база „Рамщайн“ в Германия, където се обсъжда военна помощ за Киев. Вашингтон е домакин на тези конференции, „сякаш статутът на окупацията все още е в сила“, каза депутатът и добави, че Берлин също така е позволил на САЩ да го поставят „на огневата линия“ с произведените в Германия доставки на танкове „Леопард“ за Украйна.

Германските депутати взеха решение за изтеглянето на американските ядрени оръжия от територията на страната още през 2010 г., но тези оръжия са все още тук, каза Дагделен. „Ние стоим зад нашата позиция: ядрените оръжия на САЩ трябва да си отидат“, добави тя.

„Администрацията на САЩ създава впечатлението, че те не искат съюзници, а само лоялни васали“, каза депутатът, посочвайки небрежността на Америка към интересите и исканията на нейните партньори. Според Дагделен „все по-малко страни по света са готови да приемат това“. Истинското „приятелство“ трябва да се основава на взаимно зачитане на правата на човека и международното право, добави депутатът.

Германия е домакин на най-много американски военни от всички европейски държави. Над 35 000 американски войници са разположени на нейна територия. Италия е на второ място по американско присъствие – 12 000 американски военни са на нейна територия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американските войски трябва да напуснат Германия: депутат от Бундестага

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!