Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Повечето американски банки са близо до несъстоятелност: Нуриел Рубини


Нуриел Рубини, снимка: Bloomberg

Известният американски икономист Нуриел Рубини, който прогнозира световната финансова криза от 2008 г., направи мрачна оценка на състоянието на банковия сектор в САЩ. В статия за Project Syndicate Рубини, наречен „Доктор Дуум“ от Уолстрийт (Doom в превод от английски значи Страшният съд) заради склонността си към мрачни прогнози, твърди, че повечето американски банки са „технически близо до несъстоятелност“, като стотици вече са „напълно неплатежоспособни“.

Коментарите дойдоха седмици след като банковият сектор в САЩ беше засегнат от вълна от фалити след сривовете на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Сътресенията се разпространиха и в Европа, поглъщайки втория по големина кредитор в Швейцария Credit Suisse, който беше принуден да се слее с конкурентната инвестиционна банка UBS.

Според анализатора свързаният с пандемията икономически спад е влошил основните уязвимости във финансовата система на страната, оставяйки много финансови институции в нестабилни позиции.

Той подчерта, че настоящата ситуация е предизвикана от такива фактори като високото ниво на дълг, държан от бизнеса и домакинствата, както и надценяването на активи като акции и недвижими имоти.

Рубини добави, че „ястребовите“ политики, следвани от Федералния резерв на САЩ, неизбежно увеличават натиска върху рентабилността на кредиторите, като изстискват разликата между лихвите, които получават по заемите, и лихвите, които плащат по депозитите.

Икономистът подчерта, че рисковете, поети от кредиторите в опит да генерират повече печалби на фона на постоянното повишаване на лихвите, ги правят по-уязвими към потенциални загуби.

През последната година Федералният резерв повиши основния си лихвен процент от 4,75% до 5%, най-високият от 2006 г. насам, повишавайки риска от обезценяване на активите в балансите на много финансови институции.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Повечето американски банки са близо до несъстоятелност: Нуриел Рубини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!