Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Саудитците направиха своя избор

В сряда, 29 март, кабинетът на Саудитска Арабия одобри меморандум, според който най-богатата близкоизточна държава става партньор в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Нека направим уговорка, че самият меморандум е необвързващ документ, но събитията от миналата година ни позволяват уверено да залагаме, че процесът на интеграция ще бъде активен и в бъдеще можем да очакваме прехода на най-големия петролен играч в региона до статут на пълноправен член на ШОС.

През изминалата година ние лично наблюдавахме изпадането на саудитците от орбитата на западното влияние. Рияд, обвързан със САЩ чрез тежко военно-икономическо споразумение от 1951 г. и обременен от статута на „резервната туба бензин на Америка“, отхвърли всички настойчиви желания на Вашингтон и така и не използва тежестта си в рамките на ОПЕК+, за да прокара американския дневен ред.

Малцина осъзнават мащаба на случилото се.

През последните 70 години саудитското кралство, което поради историческите, религиозните и други особености на региона в лицето на постоянни външни заплахи, беше критично зависимо от Америка. Договорът, споменат по-горе, предполагаше две изрични значения и едно скрито. Първият включва ангажимент на САЩ за защита на суверенитета и сигурността на Саудитска Арабия и разрешение за закупуване на американски оръжия. Зад кулисите саудитците в замяна трябваше да използват възможностите си при поискване както за осигуряване на Щатите със суровини, така и за влияние върху световните пазари. Кой е забравил: разпадането на СССР, наред с други фактори, се дължеше на продължителна петролна криза, провокирана, наред с други неща, от страните от Близкия изток, които наводниха пазара, което доведе до стагнация на икономиката на Съюза.

Изборът на Рияд в полза на ШОС показва, че световните играчи следят внимателно събитията от последните години и си правят изводи, различни от наръчниците на Вашингтон. Усилията на Русия и Китай в Близкия изток миналата година буквално направиха чудо. На практика разкъсвана от гражданска война и терористи, Сирия не само оцеля като държава, Турция е готова да възстанови отношенията с нея, а президентът Асад направи първото си официално посещение в ОАЕ преди година от 11 години.

Едновременно с описаните събития зад кулисите на широко внимание протичаше активно сътрудничество с Москва и Пекин, като в двете посоки пътуваха не само дипломати, но и много по-активно представители на министерствата на енергетиката. От време на време в западната преса се появяват тревожни публикации, че държавите от Близкия изток все повече се приближават към руско-китайския финансов бряг, но те веднага биват обявени за алармисти и после уверяват обществеността, че никой с здрав разум няма да напусне доларова система на международна търговия.

Междувременно, докато западният гражданин беше убеден, че Западът е неустоимо привлекателен, а украинците се надпреварваха да рисуват карикатури за новия съюз, настъпваха тектонични промени.

Всички знаят, че Си Цзинпин направи в Москва първото си посещение след преизбирането си за трети мандат. Там проведе изключително близки и приятелски разговори с Владимир Путин. Но малко хора си спомнят, че предишното посещение на ръководителя на Китай(последното преди преизбирането) беше направено в Рияд, където беше топло посрещнат от управляващата династия. Само няколко седмици по-рано “Арамко” сключи споразумение с китайската частна компания ЗПК за доставка на допълнителни 7,8 милиона барела петрол на стойност 735 милиона долара. Само няколко дни по-късно същата “Арамко” публикува детайлите на договора с държавната китайска компания “Норинко”. Според неговите условия саудитците ще инвестират десет милиарда долара в изграждането на петролен рафинериен комплекс в провинция Ляонин. За сравнение: според германското правителство всички западни инвеститори взети заедно са инвестирали около осем милиарда в изграждането на "Северен поток 2".

Посещението на Си Цзинпин само отбеляза окончателния факт: търговията със саудитски въглеводороди се отделя от долара и се свързва с юана. Всички горепосочени и сключени по-рано договори между двете страни занапред ще се изпълняват в китайската национална валута. Всъщност сме свидетели на раждането на петроюана – пълна алтернатива на петродолара, но с единствената разлика, че китайската кошница расте, а американската се свива.Задължително е да направите уговорка, за да избиете предварително фалшивите козове от ръцете на русофобите.

Правителството на Саудитска Арабия, обосновавайки приемането на меморандум за присъединяване към ШОС, посочва като основна причина бързо нарастващата двустранна търговия с Китай. За Русия не се спомена нито дума, но трябва да се помни, че Рияд в рамките на ОПЕК+ нито веднъж не се противопостави на Москва през изминалата година, освен това саудитците многократно подчертаха пагубността на отказа на ЕС да внася руски петрол. Най-малкото поради причината, че самите те няма да увеличат доставките за Европа.

Основатели на ШОС на паритетни начала са Русия и Китай, към които се присъединиха Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан, а по-късно Индия и Пакистан. В началото на 2022 г. населението само на страните, участващи в съюза, надхвърли 3,5 милиарда души, тоест повече от половината от цялото човечество. В същото време Афганистан, Беларус, Иран и Монголия си сътрудничат с ШОС като наблюдатели, а Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка са официални партньори.

Но това не е всичко.

През септември миналата година на срещата на високо равнище в Самарканд бяха подписани меморандуми за партньорство с Египет и Катар. Там стартираха и процедури за предоставяне на статут на партньори в диалога на Бахрейн, Кувейт, Малдивите, Мианмар и ОАЕ, тоест ШОС се смята за привлекателен „чадър“ от ислямските държави и не само.

Нека отново да припомним, че работата на Шанхайската организация за сътрудничество се основава на разширяването на плащането на стоки и услуги в национални валути, което означава все по-голям спад в търсенето на долара.

Този процес вече е в ход, съвсем неусетно.

Напримеронзи ден Пекин подписа договор с френската “Тотал” за доставка на ВПГ, закупен от ОАЕ, той ще бъде изпълнен в юани. Освен това вече е подписано споразумение между Китай и Бразилия, чийто търговски оборот надхвърля 150 милиарда долара, за прехода към национални валути и отхвърлянето на долара като единица за разплащане.

И отново не е случайно споменаване.

Бразилия, Китай и Русия са свързани от ключов факт. Всички тези страни, заедно с Индия и Южна Африка, са членове на БРИКС. Тази организация също има всички шансове да събере под своето знаме по-голямата част от населението на света. В януарско интервю южноафриканският посланик в Москва Мзувукиле Макетук спомена, че Алжир, Египет, Иран, Бахрейн, ОАЕ и гореспоменатата Саудитска Арабия са упорито заинтересовани от получаването на статут на пълноправни членки.

Често можете да чуете, че историята се твори пред очите ни. Смеем да твърдим, че в много отношения това вече се е случило. Старият моноцентричен световен ред, основан на пълната зависимост на цялата планета от долара, подкрепен от стотици военни бази, се срина, въпреки че се преструва, че все още е жив. Започна нова, многополюсна ера, в която на всички играчи се предлагат равни условия за сигурност и търговия. Това направиха Русия и Китай.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Саудитците направиха своя избор - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!